Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Файненшъл таймс“: Спас Русев продава „Виваком“ въпреки спорове за собствеността

Цената на най-голямата българска телекомуникационна компания може да достигне 1,2 млрд. евро

| обновено на 12.07.19 в 19:51

Най-голямата българска телекомуникационна компания "Виваком" е обявена за продажба, въпреки продължаващия правен спор за собствеността на компанията, съобщава "Файненшъл таймс", като цената може да достигне 1,2 млрд. евро.

Според източници на финансовото издание консултантската компания "Лазард" (Lazard) е определена да ръководи самата продажба, като тя вече е провела срещи с потенциални купувачи.

Спас Русев, който оглавява консорциума - собственик на "Виваком"  и притежава 46% от компанията, е потвърдил пред "Файненшъл таймс", че се подготвя продажба на телекомуникационната компания. Британският клон на руската банка ВТБ (VTB Capital) има 20%, като толкова притежава и "Делта кепитъл интернешънъл" (Delta Capital International) на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Самата потенциална сделка се оценява на около 1,2 млрд. евро въз основа на неотдавнашни подобни сделки в региона, посочи източник на финансово издание с преки познания на ситуацията. "Файненшъл таймс" напомня, че само преди по-малко от четири години консорциумът около Спас Русев купи "Виваком" за 330 млн. евро.

"Сега е подходящият момент да продаваме", посочи г-н Русев, който живее в Лондон и до неотдавна притежаваше футболния клуб "Левски.

Консултантът по бъдещата продажба "Лазард" е бил предупреден, че потенциалните купувачи трябва да са наясно с продължаващите спорове за собствеността на "Виваком", свързани с начина, по който компанията беше продадена на търг преди четири години.

"Файненшъл таймс" допълва, че разполага с писмо, изпратено тази седмица на "Лазард" от Empreno Ventures, инвестиционна компания, контролирана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев.

Косарев е купил дял в люксембургска холдингова компания, която притежаваше "Виваком" преди проведения през 2015 година търг. Оттогава Дмитрий Косарев е завел дело срещу банката ВТБ, както и срещу господата Русев и Велчев. Той твърди, че търгът е бил "фиктивен", а "Виваком" е бил продаден на консорциума около Русев на изкуствено ниска цена.

Самият Спас Русев отрече твърдението и заяви, че продажбата е била "легитимна и прозрачна". Той допълни, че чрез решение на лондонски съд от по-рано този месец е бил отхвърлен опитът на Empreno Ventures да оспори търга от техническа гледна точка. И от ВТБ заявиха, че обвиненията на Empreno  са "напълно неоснователни", а търгът за продажба на "Виваком" е бил проведен по напълно легитимен, прозрачен и конкурентен начин.

Дмитрий Косарев обаче подчерта, че ще продължи да предявява иска си пред британските съдилища.

"Файненшъл таймс" напомня, че компанията "Виваком" беше приватизирана през 2004 година и за по-малко от десетилетие тя промени пет пъти собствеността си, преди да стане притежание на консорциума около г-н Русев.

Необвързващи оферти се чакат до края на юли, потвърди днес за Ройтерс анонимен източник.

Други източник, запознат с процеса, потвърди времевата рамка и допълни, че над дузина заинтересовани страни са подписали споразумение за неразгласяване и са получили детайлен инвестиционен меморандум.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени