Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископската базилика в Пловдив се превръща в културен център

Уроци по история в музейна среда, зарядна станция за електромобили, детска площадка - част от новото лице на историческия комплекс

Предмети с мотиви от мозайката в Епископската базилика в Пловдив, които участваха в конкурс
Снимка: Кремена Данева

Вече са известни победителите в конкурса за дизайн на сувенири за Епископската базилика в Пловдив, в който се включиха 23 млади дизайнери, художници, архитекти, възпитаници на художествени училища, академии и университети както в България, така и в чужбина.

Участниците в инициативата „Подкрепи артист“ представиха рисунки, 3D модели и прототипи на тениски, шапки и шалове, текстилни чанти, сувенирни магнити, пъзели, чаши, бижута, макети на базиликата, а също и играчки за деца. 

"Самият конкурс наистина отговори на нашия въпрос възможно ли е миналото да продължи да ни вдъхновява. Това е един паметник, създаден през IV-V век. Минали са вече 17 века. Видяхме модно ревю, видяхме най-различни предмети, които използваме всеки ден в съвремието и отговорът е еднозначно "да", което и нас много ни радва", заяви пред "Хоризонт" Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“. 

"Всъщност конкурсът е само малка част от усилията ни да дадем нов живот на Епископската базилика на Филипопол", допълни тя.

"Амбицията е Базиликата да не е просто един красиво възстановен исторически паметник, както често се случва, а там той да продължи да живее. Затова създаваме и детска площадка, затова на мястото ще има зарядно за електрически автомобили. Важното е той да бъде оживен културен център, в който със желание и с интерес да идват както жителите на Пловдив, така неговите гости от България и чужбина. Той да бъде културно средище повече, отколкото музей например, в който гостите и посетителите да се наслаждават само на изложбите", коментира още Десислава Тальокова.

"Място, където възстановяването и архиологическите разкопки ще продължат да се случват, ще продължат да се реставрират останалите мозайки, децата и учениците ще могат да се вдъхновяват от мозайките, от тяхната красота, от геометрията в тях, от природата, която е изобразена. Те ще могат да провеждат часовете си по история, по изкуство, по математика там. Също така сме се постарали по смислен начин, с уважение към историята и миналото, да бъдат използвани и съвременните технологии."

Габаритите на сградата, която сега се изгражда, реално повтарят размерите на базиликата като контур, не като височина, коментира архитект Николай Трайков.

"Тя е била два пъти по-висока, отколкото в момента. Височината е такава поради това, че има два пласта мозайки. Затова ни е вторият етаж. По-малко от това не би било функционално и не би било красиво, ако искаме да покажем всички мозайки естествено", коментира той. 

"На партерното ниво вече са напълно възстановени две пана", допълни архитект Трайков. В момента реставраторите работят по второто ниво на горния пласт мозайки. В пълния им блясък пловдивчани и гостите на града ще могат да ги видят на 26 септември.

Проектирането и строителството на сградата се финансира от Фондация „Америка за България“. Площадът и техническата инфраструктура се изграждат със средства на Община Пловдив. Уникалният културен център вече е включен в индикативния списък на ЮНЕСКО. 

Повече по темата ще научите от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени