Eмисия новини
от 13.00 часа

„Ислямска държава“ се закани на Ердоган

Снимка: Ройтерс

Терористичната организация „Ислямска държава“ е публикувала видеоклип, съдържащ заплахи към турския президент Реджеп Ердоган. Видеото, разпространено в сряда, е осмо поред от видеата на различни „вилаети“ на групировката, но първо от името на „Уиуая Туркия“ (Вилает Турция). Не е известно къде е било заснето.

На кадрите се виждат трима въоръжени с автоматични оръжия мъже с маски на лицата, които стоят на фона на черното знаме на групировката. Говорителят, който се представя като Абу Катада ал Турки и говори на турски език, заплашва турския президент, докато същевременно държи нож. „Ей, Ердоган, арогантни тиранино, не мисли, че сабите на воините на Халифата са далеч от теб. Знай, че да си в редиците на кръстоносците няма да ти помогне срещу воините на Халифата!“

Името Абу Катада може да бъде препратка и към Абу Катада - йордански екстремист, проповедник на салафитския джихадизъм, считан за представител на „Ал Кайда“ в Европа.

По-късно в петминутния клип се появяват и още двама мъже добре въоръжени мъже и групата заедно дава клетва за вярност (байя) на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

„Ислямска държава“ е смятана за отговорна за редица атаки в Турция. Сред тях са редица атаки срещу кюрдски активисти поради сраженията, които кюрдските сили водеха с джихадистите в Сирия. Някой от най-кървавите от тези атаки са бомбеният атентат в Суруч (20 юли 2015 г., 33 загинали), Диарбекир, и най-кръвопролитният терористичен акт в турската история - на 9 октомври 2015 г. в Анкара. Тогава на митинг на прокюрдската Демократична партия на народите загинаха 109 души, над 500 бяха ранени.

След като Анкара даде разрешение на Съединените щати да използват военновъздушната база „Инджирлик“ за въздушни нападения срещу цели на групировката, „Ислямска държава“, в своя реч през ноември 2016 г. лидерът на „Ислямска държава“ Ал Багдади заяви, че Турция е цел на операциите на организацията. Тогава последваха други от най-тежките нападения на екстремистката групировка срещу югоизточната ни съседка. Сред тях са тройният бомбен атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул на 28 юни 2016 г., при който живота си загубиха 45 души, плюс атентаторите, както и стрелбата в популярната дискотека „Рейна“ в нощта срещу Нова година през 2017 г. Жертвите при този терористичен акт бяха 39 души.

За повечето от тези атаки обаче „Ислямска държава“ не е поемала отговорност.

Турските разузнавателни и полицейски служби предприеха последователни операции за арести на членове и поддръжници на групировката в Турция. Последната операция беше проведена вчера, 11 юли, когато в южната провинция Адана бяха арестува 18 души.

Повече по темата за „Ислямска държава“ в Турция можете да чуете от интервюто с турския разследващ журналист Догу Ероглу, автор на книгата „Мрежите на Ислямска държава - логистика, радикализация и организация в Турция“.

Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 16.10.19 в 10:02