Eмисия новини
от 13.00 часа

Китай: САЩ "не трябва да си играят с огъня" по въпроса за Тайван

Ван И, китайски външен министър
Снимка: Ройтерс

В петък висшият дипломат на Китай Ван И предупреди САЩ, че "не трябва да си играят с огъня" по въпроса за Тайван, изразявайки по този начин гнева си относно планираната продажба на американски оръжия, съобщава Ройтерс.

По време на посещение в Унгария китайският външен министър посочи, че никаква чужда сила не може да спре обединението на Китай и никаква чужда сила не трябва да се опитва да се меси в този процес.

Китай твърди, че самоуправляваният и демократичен Тайван е негов собственост и гледа на него като на своенравна провинция.

"Ние призоваваме САЩ да признаят напълно сериозността на въпроса с Тайван и "да не си играят с огъня" по този важен въпрос", посочи Ван И по време на пресконференция в унгарската столица.

Повод за неговата вербална атака спрямо САЩ стана решението на Държавният департамент по-рано тази седмица да одобри потенциална военна продажба за Тайван на стойност 2,.2 млрд. долара. Сделката с Представителството по икономика и култура на Тайпе (TECRO) включва 108 танка от модела M1A2T Abrams, както и ракети и свързано с тях оборудване и поддръжка.

По-рано в петък властите в Пекин заявиха, че ще наложат санкции на американските фирми, които продават оръжие на Тайван. В официално изявление на външното министерство се посочва, че продажбите на оръжие в САЩ на Тайван са навредили на суверенитета и националната сигурност на Китай.


Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 16.10.19 в 10:02