Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания праща втори боен кораб в района на Персийския залив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще засили военното си присъствие в района на Персийския залив през следващите дни като изпрати втори боен кораб от своя флот.

Мярката е в отговор на засилващото се напрежение в района и растящата заплаха за сигурността на чуждестранните плавателни съдове от страна на Иран.

Корабът „Дънкан“ всъщност е добре познат в България, тъй като наскоро участва в съвместно учение на НАТО в Черно море. „Дънкан“, който в момента е в Средиземно море, ще оперира редом до фрегатата „Монтроуз“, която вече осуети опит на ирански катери да прихванат британски петролен танкер в Ормузкия проток. Известно е, че по принцип е имало планове „Дънкан“ да бъде изпратен в района, за да облекчи работата на „Монтроуз“, но сега от министерството на отбраната съобщиха, че тези планове са били ускорени с оглед на ситуацията.

Всичко това става след заплахата на висш ирански духовник, че Великобритания скоро „ще получи шамар“ заради това, че си е позволила да задържи по-рано ирански петролен танкер край Гибралтар. Говорител на иранското външно министерство предупреди, че Великобритания „играе опасна игра, която носи последици“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна