Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се въведат ваучери за помощи за вода за социално слаби, настоява КНСБ

Снимка: Архив

В бюджета за 2020 година да бъдат заложени 50 милиона лева за помощи за вода за социално слаби, които да се получават чрез ваучери - за това настоява КНСБ. За целта обаче социалното и регионалното министерство трябва спешно да се разберат по темата. 

Синдикалистите предупредиха, че във ВиК сектора зрее социално напрежение, като една от причините са ниските заплати. Според сметките на КНСБ от средствата за водните помощи могат да се заделят 25 милиона лева, което би позволило възнагражденията в сектора да се повишат с 15 процента. 

Зам.-председателят на Национален браншов синдикат „Водоснабдител“ към КНСБ Евгени Янев представи идеята за водните помощи за социално слаби:

„Модел има, такъв съществуваше в България от години по отношение на енергийното подпомагане. На тази основа трябва да се направят необходимите разчети и съответно да бъдат въведени такива помощи. Те ще се изразяват в паричната стойност на 2,8 кубика, колкото е минимумът по наши закони по стандартите, които има в света и в Европа за минимално потребление за питейно-битови нужди от човек на месец. В момента цената, която средно се плаща в България, тъй като в различните области цената е различна, говорим за 2,59 лв. с ДДС на кубик вода. Така че разчитаме на тази основа да се акумулират едни средства. За разлика от енергийните помощи те ще се плащат всеки месец,12 месеца в годината, но тези допълнителни пари, които ще отидат във ВиК дружествата, са един ресурс, който ще даде глътка въздух за осъществяване на нормалната дейност и съответно надяваме се и ще настояваме за повишаване на заплатите“.

Синдикалистите обаче казаха, че все още няма сформирана работна група, която да уреди въпроса с отпускането на ваучерите за помощите за вода.

Още подробности - в репортажа на Мария Костова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна