Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каравани и палатки в залива Вромос край Черноморец, въпреки предупрежденията за радиация

Въпреки предупрежденията на здравните власти за превишени 3 пъти нива на радиация в залива Вромос до Черноморец и тази година дългата близо 3 км плажна ивица се напълни с каравани и палатки. Десетки са българските туристи, избрали района за лятна почивка и той отново се е превърнал в един от най-големите диви къмпинги по Южното Черноморие. Плажът е неохраняем, но заради широката ивица е предпочитан от семейства с деца.

В гористата местност и на плажната ивица на залива Вромос палатките и караваните вече са над 80. Тази година там се появиха и малки заведения, които предлагат риба и скара на ниски цени. Мястото е предпочитано и от кайтсърфисти, които са разположили палатките си буквално до морето. Спокойствието, съчетанието на гъста гора с морския залив, безплатния престой на караваните са това, което привлича всяка година хора от цялата страна.

Знаят ли обаче те за повишения радиационен фон и притесняват ли се за здравето си, както и какво мислят за новите правила за диво къпингуване.

Плажната ивица е без концесионер, не се почиства, а единствените контейнери са отдалечени на повече от километър път, разказаха още туристите избрали Вромос за лятната си почивка. Надписи „Не бъди прасе, почисти след себе си“ са разлепени на дърветата

Всяка година предупреждаваме хората, че има потенциален риск за здравето им и къпането в морето е забранено, каза директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Преди 40 години част от отпадните води на близката медна мина „Росен“ са зауствани в залива. По-късно пясъкът е изгребан и заменен с нов, но и последните измервания на здравната инспекция отчитат повишени нива на радиация.

Въпреки предупрежденията за опасност здравната инспекция не може да забрани достъпа до плажа, а хората от Черноморец години наред протестираха срещу данните, отчитани от нея. И до днес много от туристите не вярват, че престоят на Вромос крие риск. Достъпът до залива е свободен, а спокойствието и красотата му привличат десетки семейства всяка година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна