Eмисия новини
от 13.00 часа

Нови сензори ще измерват качеството на въздуха в София

Снимка: БГНЕС

Качеството на въздуха в София ще бъде измервано със сензори. Първият от общо 22 сензора беше монтиран в квартал „Хиподрума“. Системата ще заработи от декември, като данните от устройствата ще бъдат достъпни в реално време.

Новите сензори са част от 100-те мерки на Столичната община за справяне със замърсяването на въздуха. Досега общината разчиташе на данните, събирани от 5-те станции на Изпълнителната агенция по околна среда, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова: „Нашата амбиция и цел беше да създадем собствена система да можем да покрием максимално територията на общината, информацията ни дава възможност да реагираме и да предприемаме мерки“.

Очаква се устройствата да бъде монтирани до края на лятото, а информацията от тях ще може да бъде проследена онлайн и през мобилните устройства.

Венелин Гърбов - представител на фирмата-разработчик на сензорите, заяви: „В момента мерим четири газови концентрации: въглероден окис, серен диоксид, азотен диоксид и озон. Фини прахови частици също и метеоданните, които са като налягане, влажност, температура, тъй като те пряко се използват за измерване на концентрацията“.

Създаването на общинската система се реализира по проект, финансиран по програма „Балкани - Средиземно море“, по която общината получава безвъзмездно 500 000 евро.


Още от