Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Банева напуска ареста

Специализираният съд гледа мярка на Евгения Банева.
Снимка: БГНЕС

Евгения Банева излиза от ареста, съобщиха от специализираната прокуратурата. 

Според съдебно-медицинска експертиза, изготвена от болница „Пирогов“, тя се нуждае от спешно оперативно лечение, което не може да ѝ бъде осигурено в болницата при Централния софийския затвор. 

Банева, която заедно с мъжа си - Николай Банев, се разследва за пране на пари и данъчни и длъжностни престъпления, вече е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена ѝ е забрана да напуска страната.

По принцип за продължителността на най-тежката мярка за неотклонение последната дума има Спецсъдът. За последно през май Банева получи отказ да излезе на свобода, въпреки документите за здравословните ѝ проблеми, задълбочили се от престоя ѝ в следствения арест.

Според предоставената днес на наблюдаващите прокурори експертиза, състоянието ѝ вече е несъвместимо с условията в следствения арест и се налага провеждане на оперативно лечение в спешен ред.

Към експертизата е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че Банева не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение. „След като се запознаха с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаващите прокурори незабавно са изменили мярката за неотклонение Банева в  „подписка“, за да ѝ  се предостави възможност за безпрепятствено адекватно лечение“, информират от спецобвинението.

Докато е на свобода МВР е задължено да следи изпълнението на новата ѝ мярка за неотклонение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!