Eмисия новини
от 13.00 часа

БАБХ потвърди огнище на африканска чума по свинете в Бургаска област

Снимка: БГНЕС

Агенцията по храните потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в село Зидарово, община Созопол. Това е първи случай на заразата в Бургаска област. Заболяването отново е в нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ - Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета.

В 10-километровата надзорна зона попадат  една фамилна ферма за прасета и 3 стада с източнобалкански свине, като още утре ще започват клинични прегледи на всички животни в тази зона. Утре започва и принудителното умъртвяване на всички домашни прасета в 3-километровата предпазна зона около огнището.

В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, бе открит труп на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол, област Плевен. Пробата е потвърдена като положителна за африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Това е вторият случай на диво прасе с положителна проба в областта, съобщиха още от БАБХ.


Още от