Eмисия новини
от 13.00 часа

Украински войник получи 24 години затвор в Италия за убийство на журналист

Виталий Маркив

Италиански съд осъди днес на 24 години затвор италиански гражданин от украински произход, бивш боец от  украинската Национална гвардия, за убийството на фотожурналист - италианец, отразявал конфликта в Източна Украйна, предаде БТА.

Съдът в Павия призна Виталий Маркив за виновен за убийството на фотографа Андреа Рокели и на неговия руски преводач Андрей Миронов, загинали на 24 май 2014 г. при артилерийски обстрел на Славянск, недалеч от Донецк.

Виталий Маркив е арестуван през юни 2017 г. на летището в Болоня при пристигането си от Украйна. Той има италиански паспорт. На 16 години заедно със сестра си и майка си той заминава от Украйна за Италия, където майката скоро се омъжва за италианец и Виталий на 18 години получава италианско гражданство. Когато през 2013 г. започват събитията на киевския Майдан, Маркив заминава за Украйна, постъпва батальона от доброволци на Националната гвардия и воюва в Донбас.

Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков написа в Туитър, че днешното решение е несправедливо и позорно и ще бъде обжалвано.

„Нашата Гвардия и Украйна не са отговорни за смъртта на Рокели. Той е жертва на агресивната Русия, която поведе в Славянск война срещу Донбас. Ние продължаваме битката“, категоричен бе Аваков.

Украинският президент Володимир Зеленски нареди на министерството на външните работи и на главната прокуратура да се заемат с процеса по връщане в Украйна на Виталий Маркив, предаде ТАСС.

„Моля да бъдат забравени политическите разногласия между новата власт и ръководителите на тези ведомства и да бъдат положени максимални усилия за връщането в Украйна на бившия боец от Националната гвардия Виталий Маркив“, призова Зеленски в изявление.

Още от