Eмисия новини
от 13.00 часа

Турция може да купи от САЩ ракети „Пейтриът“

Снимка: БГНЕС

Купуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 не означава промяна в стратегическата ориентация на Турция. Това уверение е дал турският министър на отбраната Хулуси Акар на своя американски колега Марк Еспър. Двамата са провели телефонен разговор вчера вечерта. Акар е заявил, че Турция все още обмисля и придобиването на американски системи „Пейтриът“, ако те отговарят на поставените от Анкара критерии.

Двамата са се договорили да продължат контактите по отношение на Сирия и следващата седмица по спешност преговорен екип да бъде изпратен в Анкара за обсъждане на създаването на зона за сигурност в северната част на страната, съобщи турското военно ведомство.

Разговорът е продължил около 30 минути, съобщават американски медии, позовавайки се на източници в Пентагона. Оттам обаче не съобщиха подробности. Очакваше се провеждане на брифинг за журналистите след разговора, но той е бил отложен.

Хулуси Акар е информирал своя колега, че Турция е била принудена да закупи С-400 заради сериозните въздушни заплахи, под които се намира. Анкара продължава да оценява предложението за закупуване на американските ракети „Пейтриът“, съобщи турското военно министерство.

По-рано следобед в Анкара турският военен министър посочи, че Турция обмисля закупуване на ракетите „Пейтриът“, ако те отговарят на поставените от страната критерии. Той добави, че продължава „интензивна работа“ на свързаните с въпроса турски институции. 

По време на телефонния разговор турската страна отново е акцентирала, че е партньор по проекта за производство на самолетите Ф-35 и пак е отправила предложението за създаване на работна група, която да оцени въздействието на руските системи С-400 върху самолетите Ф-35.

По-рано тази вечер шефът на Пентагона Марк Еспър посочи, че няма промяна в американската позиция по въпроса. Вашингтон заплашва Анкара със налагане на санкции заради закупуването на модерните руски противовъздушни системи.

Днес следобед в Анкара турският военен министър заяви пред репортери, че в Турция и Русия продължава обучението на турския персонал за работа с руските ракетни системи С-400.

В петък Турция получи първите компоненти от зенитните комплекси, сред които камиони, превозващи ракетните установки, и други.

Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 16.10.19 в 10:02