Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Репликите на Белград и Скопие към София са с вътрешен адресат

Разумна обща формулировка за Гоце Делчев може да бъде намерена още на следващото заседание на смесената комисия със Северна Македония

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Репликите от Белград към София и в последствие от Скопие към София са неадекватни и неоснователни, те са с вътрешен адресат и няма да имат политически последици, заяви пред БНР Ангел Димитров, бивш посланик в двете съседки на България.

„В първия случай – изцяло, докато във втория може да има мъничка доза разбиране за казаното от премиера Заев, и то само заради огромния натиск, на който е подложен сега политическият връх в Република Северна Македония“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Проф. Ангел Димитров коментира острата реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов заради неговата позиция по Косово. Както и на министър председателя Зоран Заев, който заяви, че се обмисля изпращане на нота и поиска разговори за поправяне на грешките, след като Борисов нарече президента Стево Пендаровски „северномакедонски“ политик.

„Това бяха преди всичко защити на собствени позиции, като адресатът е вътрешен“, каза той, визирайки Дачич и Заев.

Позоваването на премиера Заев на Преспанския договор наистина е странно, тъй като той е между Атина и Скопие, каза проф. Димитров. „България не е страна по този договор и формулировките в него не са задължителни за българската страна… Ние имаме договор за приятелство и добросъседство, където няма нито една формулировка. Т.е. българската страна сама решава какви обръщения да използва, без по някакъв начин да засяга интересите на другата страна. След като институциите са приели названието Северна Македония и северномакедонски, няма някаква капитална грешка или провокация да бъде употребена по някакъв начин“. Според него реакцията на Заев е провокирана от вътрешнополитически проблеми и натиск.

Проф. Димитров смята, че Дачич е човек, който „олицетворява балканския пласт в сръбската външна политика“, като реакцията му във въпросното интервю е била „театрална, изиграна“. „Мисля, че беше насочена към вътрешните партньори или опоненти, защото Дачич винаги е демонстрирал една емоционална връзка с Косово“, добави той.

По думите на проф. Димитров сръбският дипломат №1 е нямал никакви основания, защото той самият е поднесъл под една или друга форма извинение пред министър Екатерина Захариева, че е бил подведен от медии. „Убеден съм, че той ще намери начин да поднесе своето извинение и лично на премиера Борисов“.

Проф. Димитров, който сега е съпредседател на смесената комисията по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, каза, че по-рано тази седмица е постигнато политическо съгласие за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, на учениците им Св. Климент Охридски и Свети Наум и на цар Самуил.

На последното заседание на комисията дискусиите са били прехвърлени към модерната епоха, към по-значителни за общата ни история събития. „Става въпрос за личността на Гоце Делчев, за съвместното му почитане като герой и в двете държави, и на Илинденско-Преображенското въстание“. Според него разумна обща формулировка за Гоце Делчев може да бъде намерена още на следващото заседание. Макар че то ще е след годишнината на въстанието, проф. Димитров смята, че ще бъде намерена формула за изразяване на почит към това знаково събитие от общата история на 1 и 2 август, като уточни, че споменава 1 август, защото тогава е бил подписан договорът за приятелство.

Цялото интервю с проф. Ангел Димитров може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна