Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в Луизиана и Мисисипи в очакване на ураган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тропическата буря Бари набира сила, докато приближава бреговете на американския щат Луизиана. Проливни дъждове и силни ветрове предизвикаха наводнения по крайбрежието на залива на Съединените щати. Очаква се Бари да достигне силата на ураган точно преди да докосне американския бряг. Близо 50 000 души в района вече са без електричество, извънредно положение е обявено в щатите Луизиана и Мисисипи.

Тропическата буря предизвика ветрове със скорост 115 километра в час, сочат данните към 7 часа сутринта местно време. Първоначално прогнозата беше Бари да достигне американските брегове в ранните часове на деня, но сега това се очаква да стане в ранния следобед, което дава време на хората, които не са успели с последните приготовление. Властите призоваха гражданите да се запасят с храна и вода.

"Подготвена съм. Имам много питейна вода. Отидох до магазина и купих всичко необходимо, ако се наложи. Имам и добри приятели и не се притеснявам", каза местна жителка.

И все пак не малко американци избраха да напуснат домовете си, които са по пътя на стихията. Около 62 хиляди домакинства и бизнес сгради  в Луизиана останаха без ток. Синоптиците предупреждават за придружаващи торнади и за проливни дъждове до 60 сантиметра на места, които могат да предизвикат наводнения. Бурята Бари ще послужи като тест колко добре е укрепил Ню Орлиънс защитата си срещу наводнения 14 години след преминаването на опустошителния ураган Катрина, който отне живота на над 1800 души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна