Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още два руски самолета доставиха в Турция компоненти на С-400

US санкциите срещу Турция ще бъдат обявени идната седмица, твърди Блумбърг

| обновено на 14.07.19 в 12:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети пореден ден продължават доставките на компоненти от ракетните системи С-400 от Русия към Турция. Тази сутрин още два руски транспортни самолета, превозващи елементи от зенитните комплекси, са кацнали военновъздушната база „Мюртед“ край Анкара, съобщават турски медии. По-късно се очаква още един, седми поред полет, да осъществи планирана доставка на части от противовъздушните системи.

Известният турски военен анализатор Метин Гюрчан написа в Туитър, че с тези доставки Турция иска да „измери“ американската реакция, като се мотивира с това, че ракетите и реалните насочващи радари все още не са пристигнали.

Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е взела решение какви санкции да наложи на Анкара заради покупката на руските системи. Според медията пожелали анонимност източници в администрацията във Вашингтон са заявили, че ограничителните мерки спрямо Турция ще бъдат оповестени в края на идната седмица. 

Президентът Доналд Тръмп трябва да избере поне 5 от списък с 12 различни санкции. Те варират от отказ Турция да получава американски заеми през санкции срещу турски банки, фирми или високопоставени лица, до забрани за инвестиции или закупуване на имоти. Към тях може да се добави и забрана на Конгреса Турция да получи самолетите Ф-35.

Според Блумбърг от Белия дом искат да изчакат с обявяването на мерките, за да мине утре третата годишнина от опита за преврат в Турция. Това се прави с цел да се избегнат спекулациите, че САЩ са стояли зад него.

По-рано сенатор Линдзи Греъм, който е считан за близък съюзник на Тръмп на Капитолия, заяви, че е „невъзможно“ американският президент да отложи санкциите срещу Турция, но отбеляза, че Анкара няма да „активира“ санкциите, докато не приведе системите в бойна готовност, което вероятно няма да стане по-рано от октомври заради нуждата от обучение на персонала и довършване на доставките от руска страна.

Турция започна да получава в петък части от руските системи С-400. Според Съединените щати радарите им могат да събират разузнавателна информация, която да компрометира стелт способностите на американските изтребители от пето поколение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени