Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белмондо, Клаудия Кардинале и Жан-Мишел Жар получиха Ордена на Почетния легион

Жан-Пол Белмондо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Жан-Пол Белмондо, астронавтът Тома Песке и композиторът на електронна музика Жан-Мишел Жар са удостоени с Ордена на Почетния легион, предаде БТА.

Списъкът с наградените е публикуван в "Журнал офисиел" и включва 423-ма души. Белмондо и актрисата Клаудия Кардинале получават званието велики офицери на Ордена на Почетния легион. Жан-Мишел Жар става командор на ордена, а балерината и хореограф Мари-Клод Пиетрагала - офицер на ордена.

С високата награда са отличени също бивши бойци от Съпротивата. Кавалери на Големия кръст на ордена стават Жаклин Фльори, която оглавява асоциация на депортираните и интернираните бойци от Съпротивата и е активистка в борбата с расизма, и Жан Нали, спасил евреи от концлагери в годините на окупация.

Астронавтът от Европейската космическа агенция Тома Песке става кавалер на ордена за "особени заслуги към родината". Той е десетият френски астронавт.

Орденът на Почетния легион е учреден от Наполеон Бонапарт през 1802 г. Списъци с наградените се публикуват три пъти годишно - на 1 януари, на Великден и на националния празник на страната - 14 юли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна