Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се срещата на президента на Гватемала Джими Моралес с Доналд Тръмп в Белия дом

Снимка: БГНЕС

Отлага се насрочената за днес в Белия дом среща между американския президент Доналд Тръмп и гватемалския му колега Джими Моралес. Това съобщиха от президентството на Гватемала, предават световните агенции. Очакваше се по време на срещата между двамата лидери да бъде постигнато потенциално споразумение, според което Гватемала да бъде обявена за "безопасна трета страна" за кандидати за убежище.

Споразумение за "безопасна трета страна" ще означава, че салвадорци, хондурасци и мигранти от други страни, които влязат в Гватемала на път към Мексико и САЩ, ще трябва да получават убежище там. Световните агенции коментират, че по този начин ще се облекчи миграционният натиск над САЩ, а Доналд Тръмп ще си осигури отстъпка, с която ще може да се похвали като успех.

Причина за отпадането на срещата всъщност е и Конституционният съд на Гватемала, който още не се е произнесъл по жалбите, приети от съда, целящи да попречат на Джими Моралес да отстъпи пред исканията на Доналд Тръмп.
„Заради спекулациите и юридическите процедури в Конституционния съд е взето решение да се отложи двустранната среща, докато станат известни решенията на съда“, уточняват от гватемалското президентство.

Конституционният съд трябва да се събере, за да обсъди правната основа, която би забранила на президента Джими Моралес, външния министър Сандра Ховел и вътрешния Енрике Дагенхарт да подпишат такова споразумение.

По-рано правителството на Гватемала също заяви, че ще отложи визитата на президента Джими Моралес във Вашингтон, изчаквайки Върховният съд на централно-американската страна да вземе решение по миграционните мерки, предаде Ройтерс. Тогава в изявлението си правителството изтъкна, че „не планира да подписва споразумение за превръщането на Гватемала в „безопасна трета страна“ за кандидати за убежище.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени