Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години от опита за преврат в Турция

Снимка: БТА

Днес се навършват 3 години от опита за военен преврат в Турция в нощта на 15 юли 2016 г. Над 1500 възпоменателни събития ще бъдат организирани в  цялата страна, а градският транспорт в Истанбул през целия ден ще бъде безплатен.

По идея на президента на страната Реджеп Ердоган 15 юли е обявен за национален празник под името „Ден на демокрацията и националното единство“. В 14 часа държавният глава ще участва в специално заседание на Меджлиса, но кулминацията на честванията ще бъде в Истанбул.

Кметът на града Екрем Имамоглу ще произнесе публична реч пред сградата на общината, а от 20 часа на вече затвореното летище "Ататюрк" ще се проведе специална церемония с участието на Ердоган. В нощта на преврата той кацна на летище "Ататюрк" от Мармарис, където беше на почивка и отряд командоси-превратаджии се опита да го отвлече. 

По време на метежа през 2016 г., оказвайки съпротива срещу него, загинаха 251 души, над 2200 бяха ранени.След пуча с президентски укази от работа бяха отстранени над 130 000 души, основно по обвинения за съпричастност към движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на метежа. Бяха затворени редица частни училища, университети, над 40 телевизии и радиостанции, 70 вестника,  почти 1800  сдружения. Във връзка с опита за преврат бяха заведени 41 отделни масови съдебни процеса.

На референдум на 16 април 2017 г. беше одобрена промяна в турската конституция и беше въведена президентска система със засилени правомощия на държавния глава. Тя окончателно влезе в сила след изборите от 24 юни 2018 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени