Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компаниите в САЩ могат да получат още до края на юли лицензи за подновяване на продажбите на техни продукти за "Хуавей"

Снимка: БТА

Администрацията на Вашингтон може да одобри лицензите на някои американски компании, които да подновят продажбите на техни продукти за "Хуавей" в рамките на по-малко от две седмици, съобщава Ройтерс, цитирайки висш официален представител на САЩ.

"Хуавей", най-големият производител в света на телекомуникационно оборудване, беше добавен в т.нар. "черен списък" на Министерството на търговията на САЩ през май, който забранява на американските компании да доставят на китайския гигант произведени от тях нови стоки и услуги, освен ако те не получат лицензи, които обаче вероятно ще бъдат отказани.

Но след срещата с китайския президент Си Цзинпин в края на миналия месец, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че американските фирми ще могат отново да продават продукти на "Хуавей".

През последните дни министърът на търговията Уилбър Рос пък заяви, че ще бъдат издавани подобни лицензи (разрешения), когато предоставяните на китайската компания американски продукти не представляват заплаха за националната сигурност.

Обещанието на Тръмп и бързото му прилагане от Министерството на търговията показват, че американските компании, произвеждащи микропроцесорни устройства (чипове), съчетано с китайския политически натиск, могат до доведат до възобновяване на продажбите на технологии на САЩ за "Хуавей".

Два неназовани американски производителя на чипове, които доставят продукти на "Хуавей", заявиха пред Ройтерс, че ще кандидатстват за повече лицензи след коментарите на Уилбър Рос.

Агенцията отбелязва, че през 2018-а година китайският технологичен гигант е изразходвал за покупки на части 70 млрд. долара, като около 11 млрд. долара от тях са отишли за американски компании, включително за Qualcomm, Intel и Micron Technology.

Говорител на "Хуавей" беше цитиран да казва, че "наложените от черния списък ограничения на компанията трябва да бъдат премахнати изцяло,  вместо да се прилагат временни лицензи за американските доставчици. Въпреки че "Хуавей"  беше признат за виновен за неправомерни действия, компанията не представлява риск за киберсигурността за която и да е страна, така че тези ограниченията са незаслужени".

Според Ройтерс подадените молби за лицензии ще бъдат разглеждани по отделно и вероятно ще започнат да бъдат издавани разрешителни през следващите две до четири седмици.

Междувременно филиалът за проучвания и развойна дейност на "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) - Futurewei Technologies Inc., който се занимава с проучвания и разработки в Силиконовата долина, планира обширни съкращения на фона на продължаващия търговски спор между САЩ и Китай.

В американското звено на "Хуавей" работят около 850 души в изследователски лаборатории в Тексас, Калифорния и Вашингтон. На този етап Министерството на търговията на САЩ заяви, че няма да поднови експортния лиценз на Futurewei, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност.

Миналата седмица китайският технологичен гигант пък заяви, че има желание да подпише споразумения за "нешпионаж" с която и да е държава, за да гарантира, че неговото оборудване няма да бъде използвано за шпионаж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна