Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Антонова: В медийната общност няма критична маса, която да се противопостави на сливане на БНР и БНТ

Весислава Антонова
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Още когато трябваше да бъдат номинирани кандидати за член на Съвета за електронни медии, честно казано, това беше направено „на бърза ръка“. Ако за единия все пак в документите са се подписали повече депутати от БСП, че издигат неговата кандидатура, за другия еднолично кандидатурата е издигната от председателя на медийната комисия - Вежди Рашидов.

Това каза пред БНР журналистът Весислава Антонова по повод изслушването в Комисията по култура в НС на двете кандидатури за пост в СЕМ от парламентарната квота, миналата седмица:

„Имало е по-голяма конкуренция през годините. Освен това, сякаш на кандидатите, които са били предлагани, се е гледала професионалната биография много повече, отколкото сега...Ако се върнем малко по-назад и видим как изглежда самата медийна комисия, която измисли правилата, одобри правилата, по които да се избират членовете на СЕМ, и какви хора влизат там, ще ни стане ясно, че те са доста далече като чувствителност от медиите. Като журналист, който отразява тази тема, многократно в кулоарите на парламента съм чувала, че това е комисията, в която почти никой не иска да отиде.…Години наред виждаме и едно отслабване на регулатора, което е изключително лошо като начин да се конструира тяло, което трябва да избере генералните директори на обществените медии. Според мен заради това, че СЕМ изглежда по този начин, ние виждаме и падането на нивото на конкурсите - виждаме кой участва, кой се съгласява да си подаде документите, на кой му е приятно да го избере точно този СЕМ, който знаем, че не е гласувал абсолютно независимо“.

Според Антонова от декември 2018 г. се наблюдава отслабване на обществената телевизия, а и финансова криза в нея. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" тя обясни:

„Как управляваш нещо най-лесно? Когато то отслабне, когато намалее значението му и когато е зависимо от парите. Ето една подходяща ситуация, в която отново да бъде реставрирана идеята за обединението на двете медии (БНТ и БНР - б.р.). Още повече, че в медийната общност в момента няма толкова голяма критична маса от хора, които да се противопоставят на тази идея, както преди няколко години, както през 2008 година, когато може би за последно съвсем активно се обсъждаше това. Не съм убедена, че сега ще има толкова много и журналисти, и хора от медийния пазар, които да протестират срещу подобна идея. Това прави една много добра услуга на властта - те да активират този свой план, който, според мен, много отдавна седи в чекмеджето я на Министерски съвет, я на някоя парламентарна комисия…“.

Антонова е категорична, че на медийния пазар у нас „отслабва конкуренцията, съвсем видимо. Има безалтернативност на този пазар“. Тя коментира също, че не е сигурна кои експерти биха написали нов Закон за медиите, ако се стигне до това:

„Защото те сядат, подготвят един добър текст, обсъждат го с общността, тя възприема част от идеите и на входа на парламента влиза един текст, но на изхода на парламента излиза съвсем друг, променен текст. Тези хора считат, че имената им са употребени и с тях е злоупотребено по някакъв начин. Не виждам властта как ще намери енергия и в кои хора ще намери енергия да пишат този закон - може би такива, които са ѝ много изгодни и които ще напишат такъв закон, който да ѝ върши работа. И защо в него да не се включва и точката за обединението на медиите“.

Радиото се е утвърдило като медия с повече независими гласове и сливане с БНТ със сигурност ще неглижира едната медия, обобщи тя

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна