Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 16 юли от 18:30 ч.

В нов литературен маршрут Катя Зографова разказва за Вазов, Яворов и Вапцаров

Специалните Литературни маршрути, водени от известни български писатели, продължават.

Те започнаха през май т.г. и са организирани от фондация „Прочети София“ с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

Първите Литературни разходки фондацията направи през 2018-а. Успехът им провокира новата 6-месечна програма за литературни разходки, наситени с интересни факти за знакови художествени произведения, истории за значими български писатели и за легендарни места, където са се събирали автори.

Утре вечер (от 18:30 ч. до 20:00 ч.) гид по новия литературен маршрут от поредицата е Катя Зографова – литературен историк и критик, есеист, документалист и поет. Поканата звучи така:

Заповядайте на 16 юли, вторник, пред музея на Иван Вазов, за да видите специалното меню на Юнион клуб за юбилея на Вазов, да надникнете в последния дом на Вапцаров, запазен в напълно автентичния му вид и да откриете завършения тези дни стенопис на световноизвестния визуален артист Босолети, вдъхновен от стиховете „Вяра“ и „Прощално“.

Катя Зографова е била директор на Националния Литературен музей и е автор на книги за Вазов, Яворов, Вапцаров, приготвила е малко известни факти, лични, неканонични сюжети и интригуващи истории за нашите класици.

По една чудна случайност музеите на българските класици са наредени последователно по хронологичния ред на националната литература от патриарха Вазов до модерния огняро-интелигент – обясни пред Радио София Катя Зографова. Тя от години е имала идея и е искала литературната класика да не бъде средоточена (с някаква доза високомерие) само в къщите-музеи, а да отиде в градската среда, при хората и по този начин да привлече нови публики.

Тя обеща по маршрута да разкаже за интересния делник на Вазов, за кулинарните му предпочитания, например. Ще разберете къде е било изложено любимото меню на патриарха, в което присъства „супа ала Странджа“ (боб чорба) и пудинг „Боримечка“.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Катя Зографова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна