Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО призова Русия да се върне към договора за ракетите с малък и среден обсег

Йенс Столтанберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг публикува статия във Frankfurter Allgemeine Zeitung, в която призова Русия да не напуска Договора за ракетите с малък и среден обсег.

„Москва трябва да използва последния си шанс, за да спаси Договора. В противен случай ще носи пълна отговорност за последствията“, пише Столтенберг.

Според генералния секретар прекратяването на Договора, сключен между СССР и САЩ през 1987 година, е заплаха за сигурността в Европа.

Русия обяви по-рано, че ще денонсира Договора, след като американският президент Доналд Тръмп заяви намерение САЩ да се оттеглят от споразумението на 2 август. Администрацията на Белия дом смята, че Русия разработва нови оръжия в нарушение на договореностите от 1987.

На 3 юли президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора.

По-рано Столтенберг заяви, че до 2 август все още има време Москва да се върне към спазването на споразумението, но ако все пак се оттегли, НАТО ще отговори реципрочно. Генералният секретар на пакта коментира, че за разлика от Русия западните съюзници няма да разполагат ядрено оръжие в Европа, но ще предприемат мерки от отбранителен характер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени