Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съперник на GPS не работи от петък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската система за глобална навигация „Галилео“, смятана за бъдещ съперник на американската GPS, не работи от петък, предаде АФП.

Европейската агенцията, която контролира „Галилео“, съобщи, че причината е „технически инцидент, свързан с наземната инфраструктура“.

„Галилео“ е в изпитателна фаза от декември 2016 г., като устройствата, които използват сигналите ѝ, трябва да имат възможност да преминат на GPS, когато има проблем.

„Инцидентът причини временно прекъсване в услугите на „Галилео“ за първична навигация и време“.

Не е засегната нейната функция за търсене и спасяване, която помага да определяне на местоположението на екипажи или планинари в бедствена ситуация.

„Галилео“ има 22 сателита в орбита, с чиято помощ се определя местоположението на потребители на мобилни телефони и на превозни средства, оборудвани със съответните приемни устройства.

По план тя трябва да стане напълно функционална по целия свят догодина, като предлага гражданска алтернатива на американската GPS и руската ГЛОНАСС

Въпреки гражданския контрол създателите на „Галилео“ се надяват, че тя ще осигури стратегическа независимост на бъдещи европейски военни системи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна