Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп настоява, че Пекин желае търговска сделка, цитирайки забавянето на китайската икономика през второто тримесечие

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп цитира забавянето на китайската икономика като мотив, че това ще доведе до по-благоприятни условия за сключване на търговска сделка с втората по големина икономика в света.

По-рано днес китайската статистика отчете, че растежът на брутния вътрешен продукт на Китай е отслабнал през второто тримесечие на годината до 6,2% спрямо година по-рано, което е най-лошото представяне на втората по сила световна икономика от 27 години насам (от началото на далечната 1992-а година).

В две последователни послания чрез Туитър, Тръмп посочи, че Китай желае да сключи търговска сделка, настоявайки за пореден път, данъкоплатците в САЩ не плащат цената за неговата политика на високи митнически тарифи.

"Растежът на Китай за второто тримесечие е най-бавният от последните 27 години. Наложените от Съединените щати тарифи оказват голямо влияние върху компаниите, които искат да напуснат Китай в посока на нетарифирани страни. Хиляди компании напускат", написа американският президент.

"Ето защо Китай иска да сключи сделка със САЩ и вече желае да не беше нарушавал първоначалната сделка. Междувременно получаваме милиарди долари под формата на митнически тарифи от Китай, като вероятно ще постъпват още много. Тарифите се заплащат от Китай, който девалвира своята валута и напомпва с допълнителни средства своята икономика, а не от данъкоплатеца в САЩ!", продължава да твърди Доналд Тръмп.

Американският президент е до известна степен прав, че китайският юан поевтинява спрямо щатския долара, но през последните 12 месеца той се обезцени с едва 3 на сто. Тръмп обаче продължава да греши по отношение на наложените от него високи мита за вноса в САЩ на китайски стоки, тъй като те биват плащани директно от американските данъкоплатци.

В същото време САЩ имат дефицит от 747 млрд. долара през финансовата година до юни включително, като митническите сборове, включващи всички тарифи, а не само наложените на Китай, възлизат на 50 млрд. долара от общите данъчни приходи в американската хазна в размер на 2,61 трлн. долара.

Коментарите идват в момент, когато все още не е ясно състоянието, в което се намират търговските преговори между САЩ и Китай, въпреки че при срещата на Тръмп с китайския президент Си Цзинпин по време на форума на Г-20 в Япония се постигна съгласие за тяхното подновяване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна