Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евросоциалистите без единно решение за Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен
Снимка: БГНЕС

Групата на европейските социалисти и демократи няма да излезе с общо решение за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия и всеки от евродепутатите ще гласува както реши, съобщи за „Хоризонт“ информиран източник. Вотът ще се състои на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург утре.

В писмо до европейските социалисти Фон дер Лайен призовава ЕС да приеме Истанбулската конвенция, за да защити жените от домашно насилие. В това отношение българските социалисти обаче са на позиция, че има решение на Конституционния съд, към което ще се придържат, а то е в обратна посока.

Фон дер Лайен се ангажира с въвеждането на минимална работна заплата в Общността и настоява за нов пакт за миграцията и даването на убежище, в т.ч. и за цялостно преразглеждане на Дъблинския регламент.

Кандидатката за председател на Европейската комисия се ангажира с постигането на въглероден неутралитет до 2050 година, като вредните емисии бъдат намалени поне наполовина до 2030 г..  Като друг свой приоритет тя изтъква данъчното облагане на големите технологични компании, както и въвеждането на обща корпоративна данъчна основа в тази насока.

Урсула фон дер Лайен предлага въвеждането на всеобхватен европейски механизъм за върховенството на закона, като подходът за мониторинг да бъде еднакъв за всички страни-членки.  „Трябва да усъвършенстване системата за водещия кандидат", се казва още в нейното писмо, като се добавя, че транснационалните листи са важен допълващ елемент към европейската демокрация.

„Изцяло подкрепям и твърдо заставам зад предложението за начало на преговори със Северна Македония и Албания за членство в ЕС“, казва още Фон дер Лайен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени