Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Разбойници” в Миланската Скала

След световна премиера в Лондон през 1847 г., премиера в Ла Скала през 1853 г. и последвали спектакли през 1862 г. и 1978 г. с оперен дебют в Ла Скала на музикалния директор на театъра, маестро Рикардо Шайи, вердиевото произведение се завърна на Миланска сцена в нова продукция.

Преди началото на операта, публиката в Ла Скала стана на крака в едноминутно мълчание - преклонение към изключителния италиански режисьор Франко Дзефирели, който оставя на Миланския театър артистично наследство от 21 поставени опери и 20 театрални продукции.

След великолепно дирижиране в Ла Скала в “Двамата Фоскари” през 2016 г. и “Орфей и Евридика” през 2018 г., носителят на наградата “Абиати” за 2016 г., Микеле Мариоти ни очарова със своето перфектно дирижиране. Достигнал абсолютен триумф с “Троянци” през 2014 г. под диригентската палка на маестро Антонио Папано, световноизвестният режисьор Дейвид МакВикър умело ни пренесе в 18 век. Аплодисментите бяха и за сценографията на Чарлс Едуардс и избора на костюми, типични за епохата, на Бригит Райфенстул. В ролята на Масимилиано имахме удоволствието да видим Микеле Пертузи. Учил пеене и пиано с Карло Бергонци, носител на наградата “Абиати” за 1995 г. и награден със златен медал от президента на Републиката за принос към културата, италианският бас се отличи със сила на гласа и ясна дикция. С дебют в Ла Скала с “Реквием” на Верди през 1997 г., след великолепна изява в ролята на Форесто в “Атила” на 7 декември 2018 г., обичаният италиански тенор Фабио Сартори за пореден път ни впечатли с великолепно представяне и получи заслужена висока оценка на публика и медии за ролята на Карло. Великолепен бе дебютът на Миланска сцена на Лисет Оропеса, в ролята на Амалия. Носителка на престижната награда "Такър" за 2019 г., сопранът от САЩ ни пoкори с артистичност, силно сценично присъствие и увереност в изпълнението сред един напълно италиански оперен състав. Не остана незабелязана известна несигурност в участието на баритонa Масимо Кавалети, в ролята на Франческо. След дебют в Ла Скала в “Пират” на Белини през 2018 г., тенорът Франческо Питари ни въодушеви със своя Арминио. Завършил Консерваторията “Джузепе Верди” в Милано, с дебют на Миланска сцена на 7 декември 2008 г. в “Дон Карлоc”, басът Алесандро Спина бе удивителен в ролята на Мозер. Аплодисментите бяха и за добре познатия на италианската публика тенор и възпитаник на Райна Кабаиванска, Матео Десоле, който бе в ролята на Рола.

Вечерта завърши с 9-минутни напълно заслужени аплодисменти за целия състав. Оставаме в очакване на отзивите за спектакъла на Фестивала в Савонлинна през юли, който ще отбележи и първото турне на Ла Скала във Финландия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени