Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС наложи санкции на Турция заради сондажите в Кипър

Могерини: Нарушенията на Иран са обратими

Снимка: БТА

Извършените от Иран нарушения на международното споразумение за ядрената програма на страната са обратими, заяви първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини след среща на външните министри от Съюза по темата. Тя призова Техеран, който надвиши позволените в договора запаси от обогатен уран, да се завърне към пълното му спазване. 

Иран наруши условията в отговор на икономически санкции от страна на Съединените щати, които излязоха от договора миналата година. Европейският съюз иска да го запази, стана ясно след срещата на външните министри. Британският министър Джереми Хънт, заяви: 

„Иран го дели поне година от разработването на ядрено оръжие. Смятаме, че още има някаква пролука, макар и малка, да запазим споразумението“, каза той.

Същевременно външните министри на страните в Европейския съюз наложиха първоначални санкции срещу Турция. Причината са сондажите за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър, предаде Асошиейтед прес.

В декларация, приета снощи, министрите заявиха, че в светлината на "продължаващите и нови незаконни сондажни дейности" на Турция, те прекъсват преговорите за споразумение за въздушния транспорт и ще приканят Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция. Освен това ЕС намалява с близо 150 милиона евро помощта, предвидена за страната през 2020 г. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени