Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На местни и парламентарни избори да не се гласува с машини, реши на първо четене НС

| обновено на 16.07.19 в 19:41
Снимка: Ивайло Михайлов

На местни и парламентарни избори да не се гласува с машини, реши на първо четене НС. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Възможността за вот с машини се запазва само за президентски и европейски избори.

От БСП и ДПС гласуваха против тези предложения.

Дебатите в парламента за промените в изборното законодателство се проведоха в присъствието на депутатите от БСП и ДПС, които бойкотираха кворума в края на миналата седмица.

Заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев заяви, че ДПС ще настоява за машинно броене на гласовете и няма да подкрепи промените в изборното законодателство:

"Дайте да седнем между първо и второ четене и да решим проблема за тези избори отделно, но да решим проблема и занапред, така че да има време машините да се произведат, софтуерът да се създаде и евентуално да има и машинно броене".

Според Филип Попов от БСП управляващите се плашат от предстоящите избори и затова искат да премахнат машинното гласуване.

Попов още веднъж упрекна ГЕРБ, че се опитват на наложат диктатура:

"Ерозира доверието и подкрепата във властта, а тя от своя страна подхожда агресивно и брутално, за да се запази като власт, като първата жертва, разбира се, е демокрацията във всичките й измерения. При всички тези факти да се постави като пречка за въвеждане на машинното гласуване някакви технически проблеми, които са и разрешими, звучи обидно към интелекта на всички български граждани. Абсолютно несериозно и неиздържано, мисля".

По-рано извънредното пленарно заседание събра необходимия кворум като в залата се регистрираха 125 депутати.

Гласуването на промените в Изборния кодекс беше провалено миналия петък поради липса на кворум в пленарната зала.

Депутатите от БСП и ДПС, които са против промените, не се регистрираха в пленарната зала в петък, въпреки че бяха там в почти пълен състав. Само един депутат не достигна за кворума. В отговор на бойкота на опозицията председателят на парламента Цвета Караянчева свика народните представители извънредно днес:

"Вторник, от 14 часа, така че колегите нека се подготвят за работа или може би малко да починат, защото някои дълго отсъстваха от залата. Виждам, че и другите са се прикрепили към тях".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в петък поведението на управляващата партия с упрек, че те се страхуват от резултатите от предстоящите избори за местна власт. Движението за права и свободи потвърди, че е против премахването на машинното гласуване. Партията настоява още хартиените бюлетини да бъдат машинно броени, обяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Патриотите бяха недоволни, че БСП и ДПС провалиха дебата. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви:

"Всеки си прави своите задкулисни договорки, всеки си се бори за позиции в държавната администрация и всеки театрално го играе контра на полезните за обществото предложения".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова увери, че този път ще има заседание.

"Ще се справим с откриването на кворума с пленарно заседание. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата вместо с подли номера".

Промените в Изборния кодекс са внесени от ГЕРБ, ОП и "Воля". Те предвиждат машинно гласуване да се провежда само в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите са, че изборите с  многомандатни избирателни райони и са значително по-сложни, а според доклада на ЦИК – и неоправдано скъпи.

От "Обединени патриоти" заявиха, че опозицията се възползва от ситуацията и цели да провали местните избори. 

Валери Симеонов посочи, че ще иска машинното гласуване да отпадне и за изборите за президент и Европейски парламент:

"Да не се получи в крайна сметка така, че всички ние да понесем отговорността за едни тотално провалени и издънени избори".

Александър Ненков от ГЕРБ се обърна към опозицията с призив за повече политическа отговорност и обясни, че отпадането на машинното гласуване е най-далновидното решение:

"И да не поставяме следващите местни избори под угрозата те да бъдат провалени".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени