Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна прожекция на „Áга“ ще има тази вечер в Борисовата градина на Лятната естрада

Снимка: siff.bg

Безплатна прожекция на един от най-награждаваните български филми в последните години – „Áга“, ще има тази вечер в Борисовата градина на Лятната естрада. Така БНТ започва за поредна година инициативата си „Кино под звездите“.

Филмът „Áга“ върна България в основната програма на "Берлинале" след почти 30-годишно отсъствие. Лентата закри фестивала през февруари миналата година и досега има 38 отличия от престижни филмови форуми. Естествен декор на филма е снежната пустиня на Якутия, но снимките са минали гладко, разказа пред „Хоризонт“ режисьорът Милко Лазаров, който тази вечер ще представи „Áга“ в Борисовата градина:

"Продуцентът ни се беше погрижил за много добра екипировка и това ни спаси. Първите къщи бяха на два часа път от снимките, няма ток, няма нищо. Екипировката ни беше за арктическа експедиция, но аз я подарих там на един от шофьорите, защото не можеш да ходиш с нея по улиците. Ще предизвикаш атракция. Пък и на човек  дали е студено, много-много не му прави впечатление".

В първата вечер на „Кино под звездите“ БНТ ще представи и две филмови миниатюри: „Легенда за първия кукер“ – епизод от първия български анимационен фентъзи сериал „Златната ябълка“ и късометражния филм „Формата“, създаден по стихове на Пол Елюар. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!