Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев и доц. Георги Павлов пред БНР

Може ли да бъде ограничен достъпът до изтеклата информация от НАП

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Достъпът до изтеклата информация от масивите на данъчните няма как да бъде ограничен, предупреди пред "Хоризонт" IT специалистът Ивайло Мирчев. По думите му това е "дигитална катастрофа" и пробив в националната сигурност:

“Тук говорим за милиони български граждани с много информация за тях. До момента от ЕНГ-тата, които съм проверил, всяко едно присъства поне в пет-шест отделни бази данни и изключително важно е, че това не е всичко, това е около 30-40% от информацията“.

IT специалистът Ивайло Мирчев, открил себе си в разкритите от хакери данни в НАП, каза, че става дума за над хиляда файла от 2007 година насам. Той нарече случилото се "дигитална катастрофа" и призова за оставки:

“Бърза оставка на отговорните лица. Изключително спешна програма за одит на IT сигурността в инфраструктурата на държавните предприятия и промяна на политиката на държавата да работи с пет-шест фирми, които от 20 години поддържат тази IT инфраструктура и се провалят всеки път“.

От своя страна доц. Георги Павлов от УНСС предположи, че става дума за целенасочена атака срещу Националната агенция за приходите:

“Един от ефектите е да се каже "В НАП не си вършат работата" и дайте да спрем свързването с бензиностанциите, тъй като в последно време се констатира също, че приходите на НАП се увеличават и дали не се търси такъв ефект в цялата тази ситуация, не е ясно в момента“.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още:

“Мисля, че трябва да имаме доверие на нашите специалисти, които се занимават с въпроса от НАП, и те ще констатират какво има и какво няма. Но от миналата година 25-и май е в сила Новият регламент на ЕС Джи Ди пиар за защита на личните данни и аз предполагам, че са взети необходимите мерки да няма възможност за изтичане на такава информация. Така че дали все пак информацията е извлечена по електронен път, или някой е извлякъл стара информация, пък я представя като нова, дали това не е медиен ефект – ще се разбере, след като получим по-точна информация от специалисти, каза доц. Георги Павлов от УНСС, преподавател по киберсигурност, и коментира пред БНР може ли изпратеният линк да бъде спрян и изтичането на информация да бъде ограничено.

Доц. Павлов прогнозира, че вероятно няма да има повече изтичане на данни. Той добави, че Комисията за защита на личните данни, която вече е сезирана, може би ще санкционира НАП:

“Убеден съм, че от тук нататък, ако се спазят изискванията и сигурността е налична, няма да има допълнителна информация, която да може да бъде извлечена.

Но това, което вече – да допуснем, че го имат – те могат да го използват, както си искат.

Друг е въпросът, че тези данни, които всъщност ги имат, те биха могли да ги имат и от друго място, да не са точно от Агенцията по приходите“. 

По-късно през деня се очаква становището на НАП дали наистина има пробив в системите им.

Интервюто на Марта Младенова с Ивайло Мирчев и с доц. Георги Павлов можете да чуете от звуковия файл 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна