Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихър Георгиев пред БНР

Ще събере ли Фон дер Лайен необходимата подкрепа

Вихър Георгиев
Снимка: архив

Европейският парламент ще гласува тази вечер кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия на пленарна сесия в Страсбург. 

Очаква се вотът да се състои тази вечер след дебати, които ще продължат до обед. Те пък ще бъдат предшествани от изявление на самата фон дер Лайен. Тя ще изложи своите приоритети като ръководител на институцията през следващите пет години в опит да получи подкрепа на мнозинството от евродепутатите.

“Нейният екип се надява тя да събере 400 гласа, това е тяхната цел. Това би било един добър резултат за нея, каза пред БНР преподавателят в катедра “Европеистика“ в СУ Вихър Георгиев в отговор на въпроса – ще успее ли Урсула фон дер Лайен да събере нужната ѝ подкрепа от 374 гласа на евродепутатите.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира дали ще се отрази на по-нататъшната работа на Фон дер Лайен и на евентуалната подкрепа за нея това, че при този избор остава един “горчив послевкус, че има нещо, договорено на тъмно в среднощни срещи в някакви кабинети“:

“В момента тези критики донякъде се дължат на разочарованието на европейските депутати, но всъщност то е разочарование от липсата на съгласие между тях самите. Тъй като те не успяха по време на преговорите с ЕС да застанат твърдо зад една от т.нар. "водещи кандидатури". Става дума и за реалностите, тъй като, знаете, че тази кандидатура трябва да бъде приемлива не само за депутатите в ЕП, а и за държавните и правителствени ръководители“.

Георгиев коментира още въпроса дали ангажиментите, поети от Урсула фон дер Лайен пред своята политическа група от ЕНП са достатъчни, за да бъде избрана:

“Ако гледаме чисто политически, да. Тъй като на практика те не биха могли да искат повече, все пак трябва да бъдем реалисти и те много добре го знаят. В крайна сметка не всички европейски избиратели са гласували за леви или либерални партии. Все пак ЕНП все още е най-голямата парламентарна група в ЕП, така че от гледна точка на политическия реализъм – да“.

Интервюто на Веселина Миланова с Вихър Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна