Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима от ДФ „Земеделие“ задържани заради делото срещу Миню Стайков

| обновено на 16.07.19 в 15:46
Изземват се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор
Снимка: БГНЕС

Шестима души, сред които един от заместник-директорите на ДФ "Земеделие", директори на дирекции и редови служители на Фонда са задържани за 24 часа във връзка с разследването за злоупотреба с европейски пари срещу бизнесмена Миню Стайков. 

Проверява се неправомерно отпускане на пари по две европейски програми чрез свързани лица към собственика на Винпром "Карнобат", каза заместник главният прокурор Иван Гешев.

Той уточни, че по време на проверявания период начело на Фонд "Земеделие" е бил бившият земеделски министър Румен Порожанов. Няма данни, обаче, той да е замесен в схемата: 

"Един от проблемите, които създават чувство на несправедливост в обществото, е, да го кажем по този начин - липсата на приличие. Корупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има едно чувство за безнаказаност и липса на елементарно приличие, което съответно създава едно чувство на несправедливост в българските граждани", каза той.

Утре ще стане ясно на кои от шестимата задържани ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, добави Гешев. 

По информация на „Хоризонт“ сред задържаните е заместник-шефът на Фонда Калоян Костадинов. 

В акцията на спецпрокуратурата в ДФЗ участваха ГДБОП и КПКОНПИ. Претърсени бяха кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Иззети са документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. 

За шестимата засега задържани има данни, че са били предупреждавани, че кандидатстващите за европари са свързани със собственика на "Винпром-Карнобат". Въпреки това те са отпускали парите, по повод на което заместник-главният прокурор Иван Гешев призова за повече почтеност към онези, които заемат държавни длъжности и използват обществен ресурс.

Това е втората акция в рамките на разследването срещу Миню Стайков. Първата беше в началото на май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по тези програми, имаше задържани. Тогава заместник главният прокурор Иван Гешев говореше, че става дума за действия от страна на "бизнес империята Карнобат". Имаше иззети документи, свързани с въпросните програми. Анонс, че се търсят и покровители в Държавен фонд "Земеделие", беше направен още в началото на май. 

Резултатът от първата акция тогава беше, че прокуратурата получи законово основание да удължи постоянния арест на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, който е под стража от началото на миналия септември по друго обвинение. В рамките и на това разследване за пари от европрограми показания даваше и Румен Порожанов буквално дни преди да подаде оставка заради скандала с еврокъщите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна