Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли решение проблемът с изоставените военни сгради, предвидени за разрушаване

5
Снимка: Добромир Видев, БНР

След инцидента в Хасково преди три месеца потърсихме чрез Закона за достъп до обществена информация списъка със сгради с отпаднала необходимост, предвидени за разрушаване.

Министерството на отбраната предостави местоположението на дванадесет от имотите, пет от тях са в Шумен.

Състоянието на имотите в Шумен не е добро, тъй като са освободени от нуждите на Министерството на отбраната още около 2000 година и от тогава нищо не е правено за тяхната поддръжка и ремонт. Това каза Диян Колев от шуменското подразделение на Главна дирекция “Инфраструктура на отбраната“. Единият от тези имоти е в града на ул. “Ген. Драгомиров“.

“Има три сгради в не много добро състояние, за които има изготвени констативни протоколи за установяване на годността на строежите. В тези протоколи е направено предложение да бъдат включени в рамково споразумение за разрушаване и премахване. Комисията, която ги е огледала, е преценила, че не е добро състоянието им и че са опасни, затова са предложени за събаряне“.

Преди два месеца Министерството на отбраната обеща да разруши опасна сграда в квартал  "Кумарица" в район Нови Искър. Сигнал за нея беше подаден дни след като в Хасково срутена стена на старо поделение уби човек.

Детството на Джулия е минало в района на разрушената сграда. Тя я помни още от времето, когато летище Доброславци е било действащо. А баща ѝ е работил тук.

Сега Джулия и малкият ѝ син също живеят в района на самосрутилата се сграда. Тя е категорична, че няма да го пусне да си играе вътре, както тя някога е правила. И изразява недоумението си защо военните не са запазили сградата. И я сравнява със същата, в която тя живее:

“Не мога да отговарям за военните, казвам ние как сме си направили блока и има още живот в него. Да, редно е да се поддържат тези стари сгради, така си мисля“.

“Те не могат да си купят самолети да ни охраняват, та ще бутнат старите сгради – няма да стане“, казва и Алена Тодорова – от 25 години тя живее в бившите вече военни блокове и гледа от терасата си как сградата се руши. 

“Двадесет години са така – всичко е разградено, ела да ги видиш кака са“, казва съпругът на Елена – Ради Тодоров. Той ни посреща, като също сравнява със своя поддържан, саниран и облагороден блок и разнебитената сграда в "Кумарица". Ради припомня, че два месеца след като телевизията дошла да снима и министерството обещало да я разруши, нищо не е се е случило.

Началникът отдел „Архитектура“ към Община Нови Искър Асен Банков казва, че общественото недоволство е накарало Министерството на отбраната да даде обещанието за бързото справяне с проблема:

“До момента все още нищо не се е случило. Предполагам, че ще го направят. Така или иначе административно процедурата по това да изберат някаква фирма, която да извърши събарянето е трудно да се случи. В този смисъл двата месеца ми се струват, че бяха кратки, които мисля, че те споменаха“.

А иначе Асен Банков припомня, че към района Нови Искър има доста интереси от бизнес и хора заради чистия въздух и близостта до София.

Засега в Общината няма съобщение, че МО имат намерение да събарят и сградата, позната като парното, и порутените общежития, които старите местни помнят като „ергенските квартири“. Само окъсани оградителни ленти и тук-таме надписи за забрана напомнят за опасността. А бавните темпове, с които министерството на отбраната се разделя с опасните си имоти, не притеснява 82-годишния дядо, който вътре в оградената зона гледа домати, краставици, тиквички и… пчели в малка градинка току до фасадата на порутената сграда.

Репортажите на Миглена Стоянова и Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени