Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дебатите за машинното гласуване липсваха анализи от експеримента с машини на евроизборите, смята експерт

Снимка: БГНЕС

След проваленото заседание поради липса на кворум в края на миналата седмица парламентът се събира извънредно днес, за да промени Изборния кодекс. Предложението на ГЕРБ е машинното гласуване да отпадне за месни и парламентарни избори.

Велко Милоев, консултант по наблюдение и провеждане на избори у нас и по света, коментира, че в дебатите за отмяна на машинното гласуване липсваха пълните анализи от експеримента с машини на изборите за Европейски парламент. Според него може да се опрости гласуването с машини на местните избори, заради чиято сложност от ГЕРБ се аргументират с идеята да отпадне този вид вот:

"Причините за ниската популярност на машините и за грешките в секционните протоколи, са все неща, които и сега могат да се оправят. Има прости технически решения, с които да бъдат решени основните проблеми на машинното гласуване, основните аргументи на законопроекта, включително един действителен аргумент за голямата сложност на местните избори. Нещата не се свеждат до аргументите "за" и "против" машините. Там имаме вече един по-сложен парламентарен контекст, и както при други законодателни процеси, и нещата извън конкретната тема могат да надделеят".

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още: 

“Дискусия се състоя, но в един сравнително ограничен кръг на хора, които се интересуват от темата и пряко са следили дебата. Благодарение и на вашите колеги от медиите чуха се аргументите и на тези, които искат да има машинно гласуване и на ликвидаторите му. Истински дебат обаче бих нарекъл един дебат, в който да бяха изнесени пълните анализи от опита от 26 май. Там има ред документи на преки участници в процеса, които не бяха публикувани, и допускам, че и депутатите не са ги чели…“.

В 14 ч. започва извънредното заседание на Народното събрание, на което трябва да се реши ще отпадне ли гласуването с машини на предстоящите избори наесен, както предлага ГЕРБ.

Интервюто на Веселина Миланова с Велко Милоев можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна