Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската безработица през май в 45-годишно дъно от 3,8 на сто

Ръст на заплащането на труда до 11-годишен връх

Безработицата във Великобритания стабилизира през трите месеца до май в най-ниско ниво от 45 години, докато растежът на заплатите се ускори до 11-годишен връх, което е поредно доказателство за силата на трудовия пазар на Острова въпреки опасенията, свързани с продължаващата несигурност около процеса на Брекзит.

Нивото на безработица през трите месеца до края на май стабилизира очаквано в многогодишното дъно от 3,8%, достигнато през първите четири месеца на годината (най-ниско ниво от далечната 1974-а година), показват данни на официалната британска статистика ONS. Броят на безработните британци се понижи през отчетния тримесечен период с 51 хиляди.

ONS представи и данни, показващи доста по-силен от очакваното растеж на заплащането на труда.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на май с 3,4% на годишна база след растеж с 3,2% през три месеца до края на април и очаквания за повишение с 3,1%, като това представлява най-силен растеж на заплатите от 2008-а година насам. Средните седмични доходи, изключвайки бонусите, пък нараснаха с цели 3,6% след повишение с 3,4% през предходните три месеца до края на април и очаквания за повишение с 3,5 на сто.

Рязкото ускоряване на заплащането на труда предполага засилващ се инфлационен натиск, но това е малко вероятно да накара Английската централна банка да прибегне в скоро време до увеличаване на лихвените ставки.  От АЦБ сигнализираха, че те очакват да запазят лихвите непроменени, докато остава в сила несигурността около процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!