Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев връчи на посланика на Израел в България орден „Мадарски конник“

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи на посланика на Израел в България орден „Мадарски конник“ за заслуги за развитието на българо-израелските отношения. По време на мандата на Ирит Лилиан стратегическата връзка на България с Израел придоби нова динамика, посочи в словото си Радев:

"С Държавата Израел ние споделяме общи идеи и общи ценности в един все по-динамичен и предизвикателен свят. Ще подчертая, че спасяването на българските евреи през Втората световна война, чиято 75-годишнина организирахме и отбелязахме съвместно, е една здрава и силна морална връзка между България и Израел не само в сферата на междучовешките отношения, но и на междудържавно ниво".

Отличието е израз на специалните отношения между двете държави, подчерта и посланикът на Израел Ирит Лилиан и припомни, че в най-тъмните времена на модерната история тези връзки се задълбочават със спасяването на 48 хиляди български евреи:

"Тази част от нашата обща история не може да бъде показана само в черно и бяло. Има поне 50 нюанса сиво. Спасяването на евреите е първият светъл цвят в палитрата на отношенията между България и Израел преди 70 години. Никога не го забравих през четирите години мандат в България и едва ли ще го забравя до края на дните си. Времето, прекарано в България, ми напомняше колко е важна толерантността".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени