Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява теч на информация от служители на военното разузнаване към бизнесмени

| обновено на 16.07.19 в 19:03
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата проверява теч на информация от служители на военното разузнаване към бизнесмени. Това стана ясно от думите на заместник главния прокурор Иван Гешев.

В рамките на разследването срещу шефа на служба "Военна информация" Пламен Ангелов и неговият предшественик Светослав Даскалов за длъжностно престъпление се проверяват също и финансови злоупотреби, добави още той.

Официално от Военната прокуратура се знае, че Ангелов и Даскалов се разследват, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Теч на информация отричат от Министерството на отбраната. Двамата нямат подобно обвинение. Нямат и за финансови злоупотреби.

От думите на заместник  главния прокурор обаче стана ясно, че теч се проверява активно и даже беше готов с пример - за военен разузнавач, влязъл в ролята на таксиметров шофьор на бизнесмен в чужбина:

"Не знам дали е обидно за един офицер това нещо, но за българските граждани би трябвало да е обидно. Тези хора, които искат да работят като таксиметрови шофьори, да напускат и да започват в таксиметрова компания да работят", се възмути Иван Гешев.

Едно от големите предпоследни актуални разследвания заместникът на Сотир Цацаров коментира пред централата на Държавен фонд "Земеделие", където при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и КПКОНПИ бяха задържани 6-има служители на Фонда.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна