Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на вътрешните работи и на финансите бяха изслушани в НС заради хакерската атака срещу НАП

| обновено на 16.07.19 в 18:51
Финансовият министър Владислав Горанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов бяха изслушани в НС заради хакерската атака срещу НАП по искане на БСП.
Снимка: БТА

При хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП) е изтекла информация, която съдържа данните на стотици хиляди граждани, обяви  пред парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той и финансовият министър Владислав Горанов бяха изслушани в НС заради случая по искане на БСП. 

"Става дума за 11 гигабайта данни", каза вътрешният министър Младен Маринов: 

"Фрагментирани данни за стотици хиляди български граждани, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинации от цифри, имена на български фирми с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили".

Прави се опит течът на информация да бъде ограничен: 

"Предприети са действия за премахване на препратката за сваляне на изтеклата информация на сайта". 

Горанов потвърди, че става дума за три процента от общата база данни на НАП. 

Според него обаче изтеклите данни не дават цялостна информация за хората, за които се отнасят: 

Хакерската атака в сървърите на приходната агенция вероятно е извършена дистанционно, от източник извън НАП, заяви пред НС Горанов. Той увери, че функциите на приходната администрация не са засегнати от случилото се. 

Въпреки, че първи настоя за възможността за вътрешен пробив в системата, пред депутатите министър Горанов обърна по-голямо внимание на другата версия

"Свидетели сме на най-сериозната досега известна хакерска атака, при която огромен обем от информация се потвърждава, че е достъпен публично през информация в Интернет, идваща от руски домейни, като тук не искам да разбирате по никакъв начин препратка към опит за упрекване на руската страна или руската държава, но това е фактологията за произхода на домейна".

Всеки, който се опита да използва откраднатата информация от НАП, ще бъде наказан от закона, каза още министър Владислав Горанов. 

Според него в системата непрекъснато се влагат нови средства, но това не е извинение за случилото се: 

"Искам да ви уверя, че капацитетът на Приходната администрация да продължава да изпълнява функциите си не е засегнат от тази злонамерена кражба на информация. Независимо от това, се извинявам на всички български граждани, които са уязвени и искам да ги уверя, че информацията, която е публично достъпна, продължава да бъде защитена от една страна дотолкова, доколкото всеки, който се изкуши да я използва би попаднал под ударите на българското законодателство, от една страна, и от друга страна анализите дотук показват, че съдържанието на тази информация не е достатъчно, за да се направи обоснован извод за имущественото състояние на който и да е български гражданин".

По-рано от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в Народното събрание във връзка с хакерската атака срещу сървърите на НАП, а Иван Иванов настоя да бъдат изслушани и министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на финансите Владислав Горанов:

"Личните данни на стотици български граждани са източени по неизвестен за нас начин. Държавата гърми, уважаеми дами и господа. На фона на всичко това ни предстои тази седмица и следващата да гледаме доклада за състоянието на националната сигурност, който бих казал, меко казано е трагичен. Да дойдат тук и да обяснят на народните представители какво се случва към днескашна дата, какво се случва в момента, до каква степен е пробита системата на НАП. Щом тази сутрин се събра Съветът по сигурност към Министерски съвет, в момента е крайно наложително господин премиерът да дойде тук и да даде обяснение до каква степен са увредени обществените интереси".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!