Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и ДПС ще гласуват против ветото на президента върху промените за финансиране на партиите

| обновено на 16.07.19 в 17:20
Румен Радев
Снимка: Прессекретариат на президента

Депутатите от ГЕРБ и ДПС ще гласуват против ветото на президента върху промените, които разрешават на партиите финансиране от фирми.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че новият модел на финансиране е много по-прозрачен:

"Тъй като обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално и е под масата, а когато това финансиране стане официално, ще може всеки един да види този, който финансира определена партия, възползва ли се преди или след това от нейните услуги в различни посоки. Лобизъм".

От ДПС няма да подкрепят мотивите на държавния глава по върнатите разпоредби с възможността за отворено финансиране на политическите сили.

Хамид Хамид определи аргументите на президента като неточни и неверни. Той припомни, че политическите партии са били финансирани от фирми до 2005 г. и че ДПС е била партията, която е предложила и наложила модела за публично финансиране на партиите:

"И ние още смятаме, че този модел е по-справедлив, но след като голяма част и то от големите, системните партии, залитнаха на плоскостта на популизма и започнаха да говорят за намаляване, никой не отвори дебат какво ще стане след това намаление, по какъв начин ще бъдат финансирани партиите. Ние от ДПС предложихме завършен модел".

От БСП приветстваха наложеното от президента Румен Радев вето върху текстове в закона за държавния бюджет, които дават право за безлимитно финансиране на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

Според Александър Симов мотивите на президента са в съзвучие с опасенията на много граждани:

"За които безлимитното финансиране от страна на юридически субекти буквално означава приватизация на целия политически модел. Ние вървим обратно на европейската практика за повече прозрачност, пускайки явни корпоративни и бизнес-интереси в българската политика. Това е в противоречие с интересите на всички граждани и точно заради това смятам, че президентското вето е в съзвучие с обществения интерес".

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ се разделиха в оценките си по президентското вето. ВМРО обявиха, че ще подкрепят върнатите от президента разпоредби в закона за държавния бюджет.

Искрен Веселинов поясни, че аргументите на Румен Радев са били защитавани от ВМРО:

"Всъщност отваряйки врата за свободно, безкрайно финансиране от стопански субекти на партиите, ние превръщаме партиите в един генератор на корупционен риск. Това е истината".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче обяви, че депутатите му най-вероятно ще гласуват против ветото на президента.

Според Симеонов мотивите на президента са сбъркани, тъй като, по думите му, не бизнесът влияе на политиците, а обратно:

"По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Ами те и в момента ги получават, ако си плащат. Не мога да се сърдя на президента. Той нито е бил в бизнеса, нито е бил в политиката. Тези въпроси някак не му са добре познати и то идва от авиацията. Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да било начин".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени