Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много силен интерес към новите гръцки 7-годишни облигации за 2,5 млрд. евро

Заявките надвишиха 13 млрд. евро, като доходността на книжата достигна 1,9%

Агенцията за управление на публичния дълг в Атина приключи във вторник търг за нови държавни облигации с падеж през юли 2026 година,  като бяха подадени заявки за над 13 млрд. долара, или с над 10,5 млрд. евро повече от самата емисия за 2,5 млрд. евро, съобщиха неназовани участници в аукциона.

Постигната доходност на 7-годишните книжа възлиза на 1,9%, докато очакванията на гръцките власти бяха за доходност от 2 на сто.

В същото време доходността на 10-годишните гръцки книжа за 2,5 млрд. евро, които бяха пуснати на пазара през март, е 2,2%, или с 1,7 процентни пункта по-ниска от тази при първоначалната има продажба.

Днешният купон беше определен на ниво от 1,875%, а водещите мениджъри на новата гръцка емисия взеха книжа за 380 млн. евро, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Трябва да се отбележи, че по-рано днес агенция "Мудис" подобри рейтинга на дългосрочните депозити на гръцките банки Alpha Bank AE, Eurobank Ergasias SA и National Bank of Greece SA до положителен от стабилен, като кредитната агенция заяви, че очаква качеството на активите да се повиши и че гръцките кредитори ще намалят дела на необслужвани кредити на фона на подобрен икономически растеж. Рейтинговата оценка и на трите гръцки търговски банки е "Caa1".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени