Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови случаи са потвърдени в Плевенско

Първи огнища на африканска чума в област Русе, епидемията се разраства

Областни администрации набелязват мерки за борба със заразата

Свиневъди искат въвеждане на тотална забрана за отглеждане на прасета в лични стопанства.
Снимка: БГНЕС

Първи две огнища на африканска чума при домашни свине са потвърдени днес в област Русе, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Първото е в лично стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине, в село Ценово, община Ценово. Второто е в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла.

До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

Отново в област Плевен бе потвърдена АЧС в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта.

БАБХ съобщи вчера за първо огнище на АЧС при домашни свине в област Враца, ново огнище в Плевен и нов случай при диви свине в област Добрич.

Мерки за дезинфекция в Добричко

На свиканата извънредна епизоотична комисия в област Добрич днес представители на БАБХ посочиха, че ситуацията в страната се влошава и се отчита увеличение на местата с разпространение на заболяването. Над 20 са случаите на територията на област Плевен, има регистрирани случаи на териториите на областите Враца, Велико Търново, Бургас, Добрич, а вече и в Русе.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов заяви на заседанието, че разпространението на АЧС сред животните от тип „заден двор“ става много бързо. Той отново апелира за бързи мерки от страна на местната власт за информиране на стопаните и за отреждане на места за загробване на умъртвените животни.

Единствено на ГКПП Северняк при границата с Румъния все още няма хора, които да извършват дезинфекция на преминаващите автомобили. Набелязани бяха и три маршрута с най-засилен туристопоток, където да се извършва дезинфекция на три дни. Въвежда се проверка на транспортните средства и личния багаж на влизащите в страната и при установяване на храни те се унищожават.

Към момента на територията на област Добрич в стопанства от тип заден двор се отглеждат 757 свине, като най-голям брой нерегистрирани има в община Добричка. Д-р Христо Панов от свинекомплекса в Козлодуйци настоя за въвеждане на тотална забрана за отглеждане на прасета в лични стопанства.

В Ямбол започват да описват животните, отглеждани в „заден двор“

Спешни мерки срещу недопускане на африканска чума по свинете набеляза Областната епизоотична комисия в Ямбол. Последното разкрито огнище на заболяването е в бургаското село Зидарово, което е само на 15 км от границите на областта.

До началото на август да бъдат преброени и описани животните, отглеждани в така наречения "заден двор", нареди областният управител Димитър Иванов: „С участието на Областната дирекция на БАБХ имате лекари във всяка община, и с кметовете на малките населени места - опис и регистър по адреси“.

Обезпокоителен е и фактът, че след приключването на ловния сезон информация за дивите животни не постъпва, посочи д-р Стоян Колев от БАБХ: „Ние от 15 януари нямаме никакви данни нито за умряло, нито за намерени кости от прасе, а в тръбни кости вирусът в природата стои 6 месеца, още повече в месото във фризерите ние спокойно можем да си го съхраняваме от период една година“.

В Ямболско има три промишлени свинеферми, като броят на животните в тях е близо 30 000.

В Сливен засилват контрола върху превоз на живи животни и фуражи

В Сливен Областната епизоотична комисия реши да бъде засилен контролът върху превоз на живи животни и фуражи. Областният управител Чавдар Божурски обяви след заседанието решението на Комисията за превенция срещу болестта: „Органите на Областно „Пътно управление“ съвместно с директора на ОБДХ-Сливен да следят за изхвърляне на отпадъци от свинско месо и продукти и в тази връзка да се организира почистване на пътните отбивки и паркинги. След почистване на тези места да се извършва и дезинфекция. От друга страна Областна дирекция „Земеделие“ да оказва логистично съдействие на кметовете при организиране на инвентаризирането на животните, отглеждани във ферми от тип „заден двор“.

Божурски каза още, че е разпоредил всички кметове на общини да определят места за загробване на животни, ако се наложи. Тази седмица стартира и разяснителна кампания сред стопаните в населените места.

Областната епизоотична комисия в Кърджали прие мерки за контрол и превенция на африканска чума по свинете, с които ще бъдат ангажирани горските стопанства, общините и ловните сдружения. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени