Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормандската четворка договорила размяна на пленници в Украйна

На срещата си в Париж външнополитическите съветници на лидерите на страните от Нормандската четворка са се договорили до месец да започне обмяна на пленници между властите в Украйна и проруските сепаратисти в Донбас. Това предаде агенция Интерфакс-Украйна, като се позова на Вадим Пристайко, заместник-началник на офиса на украинския президент. Същевременно в Москва се срещнаха омбудсманите на Русия и Украйна Татяна Москалкова и Людмила Денисова.

 Москалкова и Денисова си размениха списъци на руските и украинските граждани, които се намират в местата за лишаване от свобода съответно в Украйна и Русия. Двете се ангажираха да се запознаят с всеки отделен случай и да съдействат за решаването му. Людмила Денисова изрази надежда, че договорената на срещата на нормандската четворка в Париж обмяна на пленници ще се състои.

Татяна Москалкова отговори, че въпросът не е в нейните компетенции, но допълни:

„Всячески приветствам всякакви стъпки по договореностите между украинската и руската страна, които могат да помогнат за по-бързото завръщане на гражданите в техните домове и семейства и за завръщането им към нормалния живот, за който мечтае всеки човек“.

Денисова специално благодари на Москалкова за подкрепата, която оказва на задържаните миналия ноември в района на Керченския проток 24-ма украински моряци.

„Много се надявам, че въпросът с освобождаването на моряците скоро ще бъде решен. Това също така ще бъде и напредък в отношенията между Русия и Украйна“, посочи украинският омбудсман. 

Това е втората за последните два дни среща между Татяна Москалкова и Людмила Денисова. Вчера двете разговаряха в Киев.

Взаимната обмяна на задържани лица беше обсъдена и от президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски по време на първия им телефонен разговор миналата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!