Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT специалист за пробива в НАП: Да се провери защо е допуснато такава система да бъде приета като проект

IT специалистът Божидар Божанов в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Радостина Билярска, БНР

„Коментирам неща, които са писани по медиите, защото нямам допълнителна информация, но ако става въпрос за т.нар. „SQL инжекция“, това е атака, която може не 20-годишен, а 15-годишен да експлоатира. Тя е една от най-тривиалните“. Това каза пред БНР IT специалистът Божидар Божанов и допълни, че най-вероятно хакерът е използвал „елементарен скенер, който проверява публични системи за уязвимости“.

„НАП оперира десетки системи, надяваме се другите да са по-защитени, но, като намериш слабото звено в системата, започваш да го експлоатираш“, каза Божанов в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той коментира, че не е задължително хакерът да е имал „задни цели“:

„Просто, както беше казано в един известен филм, „някои хора искат да гледат как светът гори“ и причината е просто, за да счупиш нещо, да покажеш, че то не работи, да покажеш колко е разбито. Посланието на хакера беше доста обидно спрямо властта. Предвид леснотата на пробиване, може би е бил прав с оглед на тази система“.

Не е сигурно, че задържаният е извършил престъплението, тъй като не сме видели какъв тип са доказателствата на ГДБОП, подчерта Божанов.

„Ако просто са намерили файлове на компютъра му, не е гаранция, че е извършителят на престъплението, а не просто някой, който си ги е свалил“.

Изтеклите данни са частични, но съдържат някаква информация за много хора и могат да се използват за злоупотреба:

„Може лошите изнудвачи да сортират хората по доход и по-възраст и да видят кои са най-възрастните с най-висок деклариран доход, например, и да започнат да им звънят като телефонни измамници. Така ще си намалят усилията“.

Разделянето на изтеклата информация по папки е автоматизирана работа и може да се извърши за един ден, допълни Божанов:

„Трябва не просто да се направи одит и да свикаме някаква комисия в следващия един месец, както стана с Търговския регистър, а да се подходи цялостно към системата, да се види защо се случват такива неща, не защото един или двама служители или фирми доставчици са се объркали нещо, а защо всъщност е допуснато такава система да бъде изобщо приета като проект, да бъде използвана, да не бъде сканирана от самите органи толкова дълго време“.

В Закона за електронно управление има опция за създаване на държавно предприятие, където да могат да се наемат IT специалисти на пазарни заплати и това създаване се бави вече три години, каза Божанов в коментар дали държавата може да си позволи да наеме добри специалисти, които да открият уязвимостите ѝ в IT сектора.

Интервюто с Божидар Божанов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени