Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри допълнителни 125 млн. лв. за социални разходи

Кабинетът одобри и 2 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт

| обновено на 17.07.19 в 15:32
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри над 125 милиона лева допълнителни разходи в бюджета на социалното министерство. Парите са за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. До края на годината се удължава срокът за предоставяне на услугите: личен асистент, социален асистент и домашен помощник, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„Тъй като срокът им сега е до 31-ви август, по този начин се гарантира продължаване на предоставянето на тези услуги за над 12 000 потребители, като се осигурява грижа в домашна среда за едни от най-уязвимите групи в обществото. Това са деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата на механизма „лична помощ“ по закона за личната помощ. Разходите за това продължаващо предоставяне на услугите до края на годината по наши оценки в размер на около 14 милиона лева, са в рамките на бюджета МТСП за 2019-а година“.

250 лева ще бъде еднократната помощ за първокласниците, реши правителството с друго свое постановление. Министър Петков заяви: „Това е размерът, който беше изплащан и през миналата година. Еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, се очаква да получат 43 800 деца и при определения размер от 250 лева. Затова ще са необходими около 11 милиона лева“.

Кабинетът също така одобри 2 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт за изплащане на възнаграждения.

Отпускат се и близо 2 млн. и 600 хил. лева за стипендии в общинските училища и за дейности по програмата „Заедно за всяко дете“.

Правителството одобри и 12 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на МВР. Парите са за плащане по договори, свързани с издаването на българските лични документи. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна