Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жулиета Пенева: Федерална Европа е невъзможна на този етап

Компромис ли е изборът на Урсула фон дер Лайен

Петър Витанов: Кандидатурата на Фон дер Лайен отслабва ролята на ЕП и го превръща в помощен орган за легитимиране на сделка

Жулиета Пенева и Петър Витанов

Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия от Европейския парламент. За нея гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден. 

Жулиета Пенева от фондация "Силна Европа" коментира в предаването на "Хоризонт" "12+4" избора на Фон дер Лайен и последиците от този избор за бъдещето на Европейския съюз и европейските институции. 

"Това беше един компромис в една много тежка битка между големите държави. Урсула фон дер Лайен спечели тази битка с крехко мнозинство. Тя получи само 9 гласа над минимума. За сравнение Юнкер беше получил доста по-убедителна подкрепа". 

Според Пенева ситуацията в Евросъюза е толкова сложна и фрагментирана, че по някакъв начин трябва да се излезе от този политически блокаж, но той надали ще бъде разрешен.

"Следващата Европейска комисия ще бъде в много сложна политическа обстановка", смята политологът. 

Петър Витанов, депутат от БСП и член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, обясни, че българските социалисти в Прогресивния алианс не са подкрепили избора на Урсула фон дер Лайен, защото тя не е имала ясна визия за ЕС. Според Витанов кандидатурата на Фон дер Лайен отслабва ролята на Европейския парламент, който се превръща в един помощен орган за легитимиране на сделка, изработена и договорена в Съвета. 

"Г-жа Фон дер Лайен като на циганска сватба обещаваше на всички политически партии това, което искат да чуят – на либералите обещаваше ограничаване на вредните емисии, на социалистите обещаваше младежка гаранция, детска гаранция, минимална работна заплата – нещо неустойчиво и издаващо липсата на стратегическо виждане" 

"През последния месец не се говореше за съдържание и политики, а само за размяна на постове", заяви депутатът и подчерта, че в новия Европарламент устойчивите решения ще бъдат много трудно намирани.

Жулиета Пенева също изтъкна, че скритите сделки не съдействат за доброто отношение на гражданите в ЕС и помагат на антиестаблишмънт партиите:

"Ние навремето критикувахме ЕС, че не е достатъчно политизиран, а е бавен и бюрократичен. Ето сега емоции има. И това стана ясно след кризите след 2008 г. За мен кризата с миграцията е най-голямата криза, която може да си представи ЕС. Тя показа нагледно какви са разликите между страните – не само икономическите, демографските, социалните, а и културните различия. Историческата обремененост при възприемането на другия, липсата на опит – това влияе".

Урсула фон дер Лайен каза тези дни, че си представя ЕС като нещо подобно на САЩ – обща федерална структура с по-силни вътрешни механизми на взаимодействие. 

"Ние нямаме обща европейска идентичност. Аз съм българка и на второ място съм европейка. Това не означава, че двете се противопоставят. И това е сложното. Нямаме тази силна европейска идентичност, която да сплотява народите, както в Америка. Мисля, че тези изказвания на Фон дер Лайен са доста на място и биха настроили враждебно крайнонационалистическите фармации в ЕП. Федерална Европа на този етап е абсолютно невъзможна да се случи".

Интервюто на Петър Волгин с Жулиета Пенева и с Петър Витанов за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени