Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект на представители на Сената и Конгреса, запазващ строгите ограничения спрямо "Хуавей"

Снимка: БТА

Членове на Сената и на Камарата на представителите (Конгреса) на САЩ представиха във вторник отделни законопроекти, целящи да запазят строгите ограничения, наложени  на "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.), на фона на опасения за облекчаване на част от ограниченията на китайската компания от страна на американския президент Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Наред с другото, новото законодателство ще отмени възможността за премахване на водещата фирма за телекомуникационно оборудване от търговския "черен списък" на Министерството на търговията без одобрението на Камарата на представителите и на Сената, и ще позволи на Конгреса да забрани предоставянето на лицензи на американските компании, които работят с "Хуавей".

Съединените щати обвиниха "Хуавей" в кражба на американска интелектуална собственост и нарушаване на санкциите на Иран. Редица републикански и депутати от Демократическата партия, подкрепящи мерките, заявиха, че разглеждат китайският технологичен гигант като заплаха за сигурността.

"Американските компании не трябва да участват в бизнес с "Хуавей" и да продават на нашите врагове технологични инструменти, които ще бъдат използвани, за да се шпионират американците", посочи републиканският сенатор Том Котън.

През май САЩ поставиха "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с дружества, представляващи заплаха за националната сигурност. Това означава, че на "Хуавей" не могат да бъдат продавани части и компоненти, произвеждани в САЩ, ако на съответните компании не бъдат предоставени специални лицензи.

Президентът Доналд Тръмп, който се стреми да съживи търговските преговори с Китай, обаче обяви в края на миналия месец, че на американските компании ще бъде разрешено да продават техни продукти на "Хуавей".

Законопроектът, озаглавен "Закон за защита на бъдещата американска 5G мрежа", беше представен в Сената от републиканците Том Котън, Марко Рубио и Мит Ромни, както и от демократите Крис Ван Холен, Марк Уорнър и Ричард Блументал.

Съпътстващият го законопроект в Долната камара на Конгреса пък беше представен от демократите Джими Панета и Рубен Галего и от републиканците Марк Галахър и Лиз Чейни.

Това идва в момент, когато Вашингтон продължава да полага лобистки усилия, за да убеди съюзниците на САЩ да държат компанията "Хуавей" далеч извън изграждането на 5G телекомуникационна инфраструктура от следващо поколение, позовавайки се на опасения, че китайската фирма може да шпионира клиентите.

От "Хуавей" отхвърлиха многократно тези твърдения. В сряда говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан съобщи на брифинг в Пекин, че Съединените щати трябва незабавно да преустановят "потъпкването" на дейността на "Хуавей".

Гън Шуан също така посочи, че съответните американски законодатели "се придържат към манталитета от Студената война", опитвайки се да ограничат развитието на Китай, и че подобни действия "сериозно увреждат националния имидж на Съединените щати".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!