Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на печалбата на Bank of America през второто тримесечие с 10%, но по-слаб растеж на приходите с 2,4%

Снимка: Ройтерс

Вторият по големина кредитор в САЩ - Bank of America отчете скок на нетната си печалба през второто тримесечие с близо 10% до 7,11 млрд. долара, или $ 0,74 за акция, спрямо 6,47 млрд. долара, или $0,63 за една акция година по-рано, надвишавайки прогнозата на Уолстрийт за печалба в размер на $ 0,71 на акция.

В същото време общите банкови приходи се увеличиха с 2,4% до 23,08 млрд. долара, докато анализатори и икономисти очакваха малко по-високи приходи в размер на 23,2 млрд. долара.

Нетният лихвен доход на BofA нарасна с 3,1% до 12,19 млрд. долара, но при очаквания за 12,36 млрд. долара. Приходите от потребителско банкиране пък се увеличиха с 5,2% до 9,72 млрд. долара при прогноза в диапазона между 9,61 и 9,64 млрд. долара.

Глобалните пазарни приходи обаче спаднаха с 2,5% до 4,15 млрд. долара, като приходите от продажби и търговия се свиха с 6% до 3,2 млрд. долара.

Bank of America също така обяви, че планира да върне 37 млрд. долара на своите акционерите през следващите 12 месеца чрез обратно изкупуване на акции и раздаване на по-висок дивидент. Като част от този план банката заяви, че ще увеличи тримесечния дивидент с 20%. Въз основа на цената на затваряне на акциите на BofA във вторник на ниво от $ 28,99 и сегашен дивидент от 15 цента на акция, това увеличение с 20% ще означава тримесечен дивидент от 18 цента на акция, годишна дивидентна ставка от 72 цента на акция и дивидентна доходност от 2.48%.

Планът включва и обратно изкупуване на акции за над 30 млрд. долара, което представлява повече от 10,9% от акциите на Bank of America. Това би било увеличение спрямо последните 12 месеца, в които банката изкупи обратно 7% от своите акции.

Акциите на BofA се търгува на извънборсовата търговия около тяхното вчерашно ниво на затваряне, след като банката отчете по-добри от очакваното печалби през второто тримесечие, но и приходи, които бяха под прогнозните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени