Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комплекс Двореца в Балчик - реверанс към различни религии

4
Снимка: Иван Русланов

„Всеки един, който е минал през това място, е толкова щастлив, че винаги се връща“. Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ Жени Михайлова, директор на Държавния културен институт Двореца.
      

Туристите идват, за да се докоснат до природа, архитектура, археология и до една културна програма, която Двореца всяка година представя пред специализирана и обща публика, разказа Михайлова. Следващата проява предвижда до края на юли гостуване на руски балетисти, а през август - мюзикъла „Чикаго“ и операта „Пепеляшка“.

„Една много силна опера, с невероятно богат реквизит. Можете да си представите – нашата сцена се намира на плажа, осветена е от силуета на Двореца и от другата страна е морето. Страхотно романтично място, което създава атмосфера.“

Според Жени Михайлова, туристите се впечатляват от целия архитектурно-парков комплекс Двореца, който е съчетание от различни стилове.

„Можете да видите флорентински майолики, трон от II век, принадлежал на патриций, от мрамор, може да видите капители, които са изключително прецизно направени от стари майстори в Италия, една еклектика, която би впечатлила и най-сериозния археолог. Тук кралицата Мария Единбург е оставила едно прекрасно място, в което е направила реверанс на всички религии по това време – православието, католицизма, бахайството, юдейски символи, арабски символи.“

От 2007 година комплекс Двореца е отворен и за сватбени ритуали. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна