Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убити са трима турски дипломати в град Ербил, Северен Ирак

Трима турски дипломати, включително заместник-генералният консул в Ирак, са били убити при стрелба в ресторант в кюрдския град Ербил в Северен Ирак, предадоха местните медии.

Инцидентът се е случил в ресторант в луксозен район на път за летището на Ербил.

Кюрдски служители по сигурността съобщиха пред Ройтерс, че поне трима турски дипломати са били убити при нападението в сряда, когато въоръжени лица открили стрелба в ресторант, където дипломатите вечеряли.

Полицията и службите за спешна помощ са били повикани на мястото и районът е бил блокиран.

Турското външно министерство пък посочи, че за сега има информация за един служител на турското консулство, който е бил убит по време на стрелба в сряда в столицата на Иракски Кюрдистан - град Ербил.

Засега нито една групировка не е поела отговорност за смъртоносна атака.

Турският президент Реджеп Ердоган осъди в "Туитър" въоръженото нападение срещу ресторант в Ербил, столицата на Кюрдския автономен район в Ирак, при което загинаха 3 турски дипломати.

Държавният глава допълни, че Анкара е поискала от Багдад и регионалните власти в Ербил извършителите на атаката да бъдат незабавно открити.

Малко по-рано в социалната мрежа говорителят на турското президентство Ибрахим Калън пък написа, че са започнали действия по откриване на извършителите на подлото нападение и те ще получат "необходимия отговор". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна