Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов формат и рекорден награден фонд за „Асарел България Оупън 2019“

Рекорден брой участници - 316, са заявили участие в петото издание на супертурнира по тенис на маса „Асарел България Оупън“, който ще се проведе от 13 до 18 август в Панагюрище, съобщи Асен Попниколов - член на сдружение „Асарел България“ и допълни, че тази година организаторите са предвидили и рекорден награден фонд, който е  с 30 000 долара по-голям от миналогодишния.

„Тази година награденият фонд е 190 000 долара. Имаме рекорден брой състезатели - 316. Миналата година бяха с 50 по-малко. По традиция Япония идва с най-сериозната си група - 47 състезатели. 16 са заявените спортисти от Република Корея. 14 от Тайпе. Имаме сериозно европейско присъствие - Русия, Франция, Румъния. Ще видим отново 16-годишната сензация Томоказу Харимото, който е №4 в света. Шампионът от преди две години - Дмитрий Очкаров, който е четирикратен олимпийски медалист за Германия. Ще има 18 китайски тенисисти, но без миналогодишните победители Сю Син и Дин Нин“, обяви Попниколов.


Тази година състезанието ще посрещне участниците и с нов формат, обясни  директорът на турнира Цветозар Христов.

„Смесените двойки за първи път ще бъдат част от програмата на турнира. Няма да има надпревара при 21 годишните. Провеждат се пет дисциплини - мъже и жени индивидуално, двойки мъже, двойки жени и смесени двойки. Квалификациите тази година ще се провеждат с пряко елиминиране. Схема от 256 състезатели ще се борят за 16 места за влизане в основната схема от 32 човека. При двойките - 16 двойки, 8 поставени и 40 допълнителни двойки ще играят за още 8 места за влизане в основна схема. Първите два дни турнирът ще е на 12 маси. За основната схема масите ще са 4. Само една маса ще е за четвъртфинали, полуфинали и финали“, допълни Христов.


В тазгодишното издание страната ни ще бъде представена от 7 състезатели, допълни Цветан Цонев.

„При мъжете участие ще вземат Теодор Александров, Денислав Коджабашев и Стефан Тодоров. При жените ще бъдем представени от европейската шампионка за девойки Мария Йовкова, шампионката на страната Полина Трифонова и от двете ни млади състезателки Калина Христова и Ивет Илиева", сподели Цонев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна